Теми статей
Обрати теми

Довгоочікувана «прибуткова» декларація: нову форму нарешті затверджено

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Наказ Мінфіну України від 20.10.15 р. № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»

Проект нової декларації з податку на прибуток (ПНП) з’явився досить давно, однак офіційно його ніяк не могли затвердити. І ось нарешті дочекалися: «прибуткова» декларація з’явилася!

Відмінностей від діючої форми багато. І пов’язані вони, здебільшого, зі зміною порядку розрахунку самого ПНП (з 01.01.15 р. він розраховується на основі бухоблікового фінрезультату, за необхідності відкоригованого на податкові різниці).

«Пробіжимося» основними новаціями. А детальний матеріал ви побачите в одному з наступних номерів нашої газети.

Одна на всіх. Декларацію уніфікували. Тепер форма єдина для всіх платників ПНП: як звичайних, так і «специфічних» (наприклад, страховиків, банків, «букмекерів, лотерейників, азартників»). Ідентифікуватиме себе платник в полі 9 вступної частині, а потім у рядках 07 — 15 обліковуватиме податок від цих видів діяльності.

У прикінцевій частині декларації додали два нові інформаційні поля:

• про подання разом із декларацією фінзвітності (у розрізі форм, що додаються);

• для проставляння відмітки малодохідником (з річним доходом не більше 20 млн грн.), який вирішив не коригувати фінрезультат на різниці (крім різниці у вигляді збитків минулих років).

Додатки. Кількість додатків до декларації скоротиться — з 14 до 9. На перший погляд, декларація «схудне», однак новий додаток РІ, в якому потрібно вказувати податкові різниці, додасть ваги. У цілому залишаться на місці додатки АВ (дивіденди), ЗП (зменшення податку), ПН (податок з доходу нерезидентів), ПЗ (пільги), ВП (виправлення помилок). При цьому в колишніх додатках АМ (амортизація), ЦП (цінні папери), ТЦ (трансфертне ціноутворення) розшифровуватимуться показники додатка РІ.

Сам додаток РІ складається з 4 розділів: амортизаційні різниці ( ст. 138 ПКУ); різниці при формуванні резервів (забезпечень) ( ст. 139, 141 ПКУ); різниці за фінансовими операціями ( ст. 140 ПКУ); інші різниці. Разом з додатком РІ платники, які обчислюють різниці, заповнюють також додатки АМ, ЦП (якщо були операції з цінними паперами) і ТЦ (якщо здійснювалися контрольовані операції). Коригування за перехідними операціями 2014 — 2015 років (з розд. 4 підрозд. ХХ ПКУ) також увійшли до прикінцевого розділу 4 додатка РІ. Наприклад, коли у бухобліку у 2014 році вже показали бухгалтерські доходи/витрати, а податкові доходи/витрати згідно зі старими правилами могли визнати на дату надходження/перерахування коштів на банківський рахунок або до каси). При цьому самі гроші пройшли пізніше — отримані/сплачені вже у 2015 році.

Щомісячні аванси. Згідно з оновленим п. 57.1 ПКУ по-новому виглядає і розрахунок щомісячних авансів (ряд. 26 декларації). У ньому дозволили обліковувати суму не зарахованих у зменшення ПНП дивідендних авансів за підсумками 2014 року.

Дивідендні аванси. Вони, як і раніше, зменшують податок на прибуток (через додаток ЗП). Але якщо таких авансів виявилося більше, ніж податку, то перенести невраховану частину наступного року, очевидно, просто не вдасться. У новому додатку ЗП немає будь-якого аналога ряд. 13.5.2 (як у «старому» додатку ЗП). Але ж п.п. 57.11.2 ПКУ не говорить про можливість обліку тільки того дивідендного авансу, який сплачений у відповідному звітному році.

Коли подаємо? Наказ, що коментується, діє з дня опублікування. Судячи з усього, опублікування таки відбудеться в поточному кварталі. Дотримуючись п. 46.6 ПКУ, уперше квартальники повинні звітувати за новою формою за I квартал 2016 року, а річники — за 2016 рік. Однак немає жодних сумнівів, що податківці попросять використати «новинку» уже для звітності за 2015 рік. Та й самим платникам ПНП це на руку, адже «стара» декларація зовсім не відповідає новим правилам обчислення ПНП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі