Теми статей
Обрати теми

Сумісництво та суміщення: два різні «звірі»

Яна КЛИЖЕНКО, експерт з питань оплати праці
Ми вже змирилися з тим, що при прийнятті нового працівника на роботу за трудовим договором потрібно подавати повідомлення до податкової про «новобранця». Усе зрозуміло, якщо працівник приходить «зі сторони». Однак чи потрібно подавати повідомлення на внутрішнього сумісника та на працівника, який суміщатиме посади? Усуваємо плутанину.

Спочатку зауважимо, що сумісництво і суміщення — не одне й те саме. А як відрізнити одне від іншого, ми зараз нагадаємо.

Скажи мені, як ти оформлений, і я скажу тобі, хто ти

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Нагадаємо: сумісництво може бути внутрішнім (робота на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи) і зовнішнім (роботодавці за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом різні).

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником разом зі своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах установленої тривалості робочого часу за основною роботою на одному й тому самому підприємстві ( ст. 105 КЗпП).

Основні відмінності сумісництва та суміщення наведемо в таблиці.

Відмінності сумісництва та суміщення

Показник

Внутрішнє сумісництво

Суміщення

Оформлення трудових відносин

Укладають окремий трудовий договір про роботу за сумісництвом, видають наказ (розпорядження) про прийняття на роботу за сумісництвом

Письмова згода працівника, наказ (розпорядження) керівника підприємства про покладання додаткових обов’язків у порядку суміщення професій (посад). Окремий трудовий договір не укладають

Посада

Працівник має право обіймати як однакові, так і різні посади за основним місцем роботи та за сумісництвом

Додаткова робота здійснюється за іншою професією (посадою)

Строк випробування

Може встановлюватися при прийнятті на роботу

Не встановлюють

Час виконання роботи, що відрізняється від основної

Виконує роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час (припустимо, з 6:00 до 9:00 він працює за сумісництвом садівником, а з 9:00 до 18:00 у того самого роботодавця на постійних засадах працює прибиральником територій)

Виконує додаткові обов’язки за іншою (що суміщається) професією (посадою) у межах робочого часу за основним місцем роботи (наприклад, з 8:00 до 17:00 суміщає роботу садівника з роботою прибиральника території)

Облік робочого часу

Ведеться окремо від обліку робочого часу за основним місцем роботи

Ведеться за основною посадою (професією)

Оплата праці

Пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку

Встановлюється доплата до посадового окладу. Розмір доплати за суміщення професій (посад) вказують у колективному договорі, іншому локальному акті роботодавця, що регулює питання оплати праці працівників

Трудова книжка

Запис про роботу за сумісництвом, за бажанням працівника, уноситься за основним місцем роботи

Не вноситься

 

Тепер різниця стала очевидною, і саме час повернутися до питання щодо повідомлення податківців про нового працівника.

Повідомляти чи ні?

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) керівника, і повідомлення податківців про прийняття на роботу ( ч. 3 ст. 24 КЗпП). Отже, обов’язок подання повідомлення безпосередньо пов’язаний з укладенням із працівником трудового договору та оформленням наказу (розпорядження) про прийняття на роботу. При цьому не має значення, працює на момент укладення трудового договору і оформлення наказу про прийняття на роботу такий працівник у цього роботодавця чи ні.

Саме тому, якщо ви приймаєте працівника за сумісництвом на те саме підприємство, яке є його основним місцем роботи (внутрішнє сумісництво), ви зобов’язані сформувати та подати щодо нього повідомлення про прийняття на роботу до податкового органу. Це є своєрідним підтвердженням того, що трудові відносини оформлені належним чином. І за роботу, виконану на умовах внутрішнього сумісництва, до або після закінчення основної роботи працівник отримує зарплату, а не батрачить на роботодавця безкоштовно. Отже, порушення трудового законодавства немає.

При суміщенні професій з працівником окремий трудовий договір не укладають. Тому подавати повідомлення податківцям не потрібно.

Безсумнівно, необхідно подавати повідомлення, якщо працівник прийнятий на роботу за сумісництвом. Причому, на наше глибоке переконання, це стосується і випадків внутрішнього сумісництва. Підтверджує наші висновки роз’яснення Держпідприємництва, наведене на офіційному сайті цього відомства (www.dsp.gov.ua).

Якщо ви все ж таки подали повідомлення на працівника, який суміщає професії (посади), не переймайтеся: усе легко виправити. Щоб вилучити рядок, достатньо сформувати та подати податківцям повідомлення з типом документа «скасовуюче» з помилковими даними на працівника. За «неправдиве» подання повідомлення не повинні карати, тим більше — якщо ви все виправили.

А ось з неподанням повідомлення на внутрішнього сумісника все набагато гірше. Штраф за ст. 265 КЗпП* можуть застосувати незалежно від того, виправите ви свою помилку чи ні. Отже, можна махнути рукою та не виправлятися: раптом не помітять/не знайдуть?

* На думку Держпраці, штраф за неподання повідомлення становить 30 мінзарплат. Однак ми вважаємо, така думка є помилковою. Подробиці читайте у «БТ», 2015, № 41, с. 40.

Спірне питання

Якщо не знайдуть, то дійсно жодних наслідків не буде. А ось якщо все ж таки знайдуть, то чим раніш, тим краще для порушника. Річ у тім, що у ст. 256 КЗпП розмір штрафів залежить від розміру мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), встановленої законом на момент виявлення порушення. Тому якщо порушення виявив і виправив роботодавець, коли МЗП дорівнювала 1378,00 грн., то органи Держпраці можуть відразу помітити його та розрахувати суми штрафу виходячи з такого розміру МЗП**.

** За умови, що Кабмін затвердить порядок застосування таких штрафів, як того вимагає ст. 256 КЗпП.

А якщо контролери виявлять це порушення після збільшення розміру МЗП, то й сума штрафу зросте.

Як компромісний варіант можна запропонувати «тишком-нишком» переукласти з сумісником трудовий договір і повідомити про такий новий договір. У такому разі ви виконаєте вимогу щодо повідомлення, і це повідомлення не впадатиме у вічі контролерам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі