Теми статей
Обрати теми

Отримано паперову митну декларацію: чи слід нести до податкової

Дар’я КРАВЧЕНКО
Митна декларація (МД) отримана в паперовому вигляді. Чи слід таку МД подавати в податкову для того, щоб підтвердити застосування нульової ставки ПДВ? (м. Харків)

Так, подавати МД потрібно обов’язково. Пояснимо чому.

У п. 200.8 ПКУ прямо передбачено, що до ПДВ-декларації платник зобов’язаний додати розрахунок суми бюджетного відшкодування (БВ) та оригінали МД.

І хоча в цій нормі згадується МД у парі з розрахунком суми БВ, подавати МД потрібно навіть у тому випадку, коли ви не заявляли суму ПДВ до відшкодування.

Це підтверджує форма ПДВ-декларації і порядок її заповнення: у разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України (заповнення рядка 2.1 декларації), здійснювалося не з використанням електронної митної декларації, до декларації додаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта) ( п. 14 Порядку № 966*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 23.09.14 р. № 966.

Нагадаємо: МД оформляють як у паперовому вигляді, так і в електронному. Від того, в якому вигляді оформлена МД, залежатиме і спосіб її подання. Так:

• паперову МД платнику ПДВ доведеться подавати особисто до органу ДФСУ (окремо від ПДВ-декларації, яку подають тільки в електронному вигляді);

• електронна МД надсилається до податкової митним органом ДФСУ. Отже, участі самого платника ПДВ цей процес не потребує.

Зверніть увагу! До того, як у  п. 200.8 ПКУ не було чітко прописано, що електронні МД контролерам направляють тільки митні органи, податківці вимагали від платників ПДВ додатково до електронних МД подавати їх оригінали в паперовому вигляді («ВПСУ», 2012, № 48, с. 8).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі