Теми статей
Обрати теми

Помилки у формі № 1ДФ — штраф один за всі

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.09.15 р. № 18766/6/99-99-17-02-01-15

Згідно з  п. 119.2 ПКУ за неподання, подання з порушенням установлених строків, не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податків та/або до зміни платника податків, загрожує штраф у розмірі 510 грн. Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року був застосований штраф за таке саме порушення, штрафуються у розмірі 1020 грн. Як виняток, штрафи не застосовуються, якщо помилки виникли у зв’язку з перерахунком ПДФО та були виправлені.

Важливий момент! Як відомо, повторне порушення карається суворо. У цьому випадку — у розмірі 1020 грн. Часто місцеві податківці, не вдаючись до кодексних нюансів і прагнучи поповнити казну, виявивши під час однієї перевірки декілька порушень, штрафують за фіскальною схемою: за перше порушення — штраф 510 грн., за наступне (наступні) — відразу 1020 грн.

Це неправильно! На боці платників податків і ДФСУ. У листі, який коментується, вони зазначають, що штраф у розмірі 510 грн. (1020 грн. за повторність) застосовується до загальної кількості порушень, виявлених під час перевірки, навіть якщо вони допущені в різних звітних періодах, а не до кожного порушення окремо. Аналогічне роз’яснення міститься в категорії 103.26 ЗІР ДФСУ.

Сподіваємося, що контролери відмовляться і від застосування штрафів при самостійному виправленні помилок у формі № 1ДФ*.

* Виправлення деяких помилок можна тлумачити як проведення перерахунку. У такому разі штрафу не буде. Один з таких випадків розглянуто на с. 45 цього номера.

Адже платнику податків немає сенсу самостійно виправляти такі помилки. Якщо штрафу не уникнути, то краще почекати до перевірки — декілька помилок можуть «згорнутися».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі