Передсвятковий клопіт: готуємося відзначати День захисника

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці
Із цього року офіційних свят в Україні стало більше. 14 жовтня ми вперше відзначатимемо День захисника України. Свята ми любимо, — скажете ви. Але кадровик і бухгалтер із заробітної плати одразу подумають про те, що потрібно врахувати у зв’язку з появою нового святкового дня. Для того щоб ви особливо не напружувалися, зараз розповімо про всі святкові нюанси.

Усі святкові та неробочі дні перелічено у  ст. 73 КЗпП. До 25.03.15 р. їх було 10, а після зазначеної дати стало 11. Нове свято, присвячене вшановуванню захисників нашої Батьківщини, зовсім скоро — 14 жовтня.

Сьогодні розберемося з передсвятковими та святковими турботами.

Мінус 1 година (але не всім)

За загальним правилом напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на 1 годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні (ст. 53 КЗпП). При цьому оплата праці працівників, яким установлено посадові оклади (місячні тарифні ставки), за скорочений на 1 годину день не зменшується.

Проте така «поблажка» діє тільки для працівників, які працюють на умовах повної зайнятості.

А ось працівникам, яким установлено неповний робочий час, у передсвятковий день доведеться працювати як завжди. Тобто тривалість їх робочого часу в такий день не скорочується (див. лист Мінсоцполітики від 28.08.14 р. № 397/13/116-14). Працю таких працівників оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

14 жовтня роботу відміняємо (але не для всіх)

За загальним правилом у святкові та неробочі дні, до числа яких потрапило і 14 жовтня, робота не проводиться. Але, як завжди, є винятки.

Залучити працівників до праці 14 жовтня можна тільки в разі необхідності виконувати роботи:

• припинення яких неможливе у зв’язку з виробничо-технічними умовами (на безперервно діючих підприємствах);

• зумовлені необхідністю обслуговування населення.

Крім того, у ч. 2 ст. 71 КЗпП наведено перелік виключних випадків, коли працівника можуть залучити до роботи у святковий день.

«Святкова» праця

По-перше, отримайте згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). А в разі відсутності профспілкової організації роботу у святковий день погоджуйте з представником трудового колективу. У запиті на отримання дозволу на залучення працівників до роботи у вихідний день зазначте чисельність, прізвища та посади (професії) працівників.

По-друге, видайте наказ (розпорядження) про залучення працівників до роботи у святковий день. З наказом (розпорядженням) ознайомте працівників під підпис.

Вихід на роботу у святковий день зумовлений графіком роботи (змінності)? Тоді можна обійтися без дозволів, адже графік виходу на роботу (змінності) уже буде погоджений з профспілкою.

І, звичайно, не забудьте правильно заповнити Табель обліку використання робочого часу. Для роботи у святковий день є спеціальна відмітка — «РВ» або «06». Також потрібно зазначити кількість фактично відпрацьованих цього дня годин.

Тепер справа за оплатою. «Святкова» праця має бути винагороджена належним чином. І ст. 107 КЗпП це підтверджує.

Оплата за роботу у святкові дні здійснюється в подвійному розмірі, а саме:

• відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

• працівникам, праця яких оплачується за годинними чи денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

• працівникам, які отримують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася понад місячну норму.

Урахуйте: оплаті підлягають години, фактично відпрацьовані у святковий день.

Працівнику, який працював у святковий день, за його бажанням надається інший день відпочинку.

Важливо! Інший день відпочинку — це додаткова гарантія за роботу у свято, яку зобов’язаний надати роботодавець, якщо працівник виявить бажання нею скористатися. Такий день є вихідним і оплаті не підлягає. Тоді як робота у святковий день у будь-якому разі оплачується в подвійному розмірі (див. лист Мінпраці від 29.12.09 р. № 853/13/84-09).

При підсумованому обліку робочого часу роботу у святкові дні за графіком уключають до норми робочого часу за обліковий період, установленої на підприємстві. Години роботи, що перевищують установлену норму, вважаються наднормовими та оплачуються в подвійному розмірі. При цьому години, які були в обліковому періоді відпрацьовані у святкові дні за графіком роботи, виключати з кількості наднормових не потрібно, оскільки це був звичайний робочий день згідно з графіком виходу на роботу.

Години, відпрацьовані у святкові дні понад установлену на підприємстві норму робочого часу за обліковий період, при підрахунку наднормових годин не враховуються. Річ у тім, що вони вже оплачені в подвійному розмірі (див. п. 11 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.06 р. № 138, лист Мінсоцполітики від 17.02.12 р. № 51/13/116-12).

Переносимо вихідний день?

Таке запитання може виникнути, якщо 14 жовтня, яке у 2015 році припадає на середу, є дійсно вихідним на вашому підприємстві. І ще його можуть ставити роботодавці, в яких працюють працівники на умовах неповного робочого тижня.

Почнемо з вихідного. Одразу зазначимо, що вихідний у середу — рідкість. Річ у тім, що загальним вихідним днем є неділя. При 5-денному робочому тижні з двома вихідними другий вихідний день установлюють, як правило, підряд із загальним вихідним днем. Найчастіше це субота чи понеділок. Хоча другим вихідним може бути будь-який інший день тижня.

У випадку якщо святковий день збігся з вихідним, установленим графіком роботи, то такий вихідний день переносять на наступний день після святкового. Зауважте, що в цьому випадку змінюється статус днів. Тобто звичайний вихідний стає святковим днем, а наступний день, який мав би бути робочим, стає вихідним.

Отже, якщо середа (14 жовтня) — законний вихідний день для ваших працівників, то він переноситься на четвер (15 жовтня 2015 року), оскільки святковий день збігся з вихідним (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Тепер про ситуацію з неповним робочим часом. Якщо працівнику встановлюють неповний робочий тиждень, то, крім установлених вихідних днів (субота і неділя для 5-денного робочого тижня), у нього з’являється ще один вільний від роботи день (або декілька таких днів). Проте вихідний і вільний від роботи дні — це, як-то кажуть в Одесі, дві великі різниці. А тому якщо середа (14 жовтня) — це вільний від роботи день (а не вихідний), то переносити його на четвер (15 жовтня) не потрібно.

Розбираємося з відпускниками

Нове свято припадає на період перебування працівника в щорічній відпустці або додатковій відпустці «на дітей»? У такому разі його відпустку потрібно продовжити на один день ( ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Наприклад, якщо працівнику надано щорічну відпустку з 1 жовтня на 14 календарних днів, то він повинен стати до роботи 16 жовтня. При цьому святковий день оплаті не підлягає. Тобто в нашому прикладі працівник фактично відпочиватиме 15 днів, а відпускні отримає за 14 днів.

А що, якщо хтось тільки збирається у відпустку і хоче розпочати її саме з 14 жовтня? Нічого страшного — святковий день теж може бути першим днем відпустки. Порушенням трудового законодавства це не вважається.

Проте для працівника недоцільно йти у відпустку зі святкового дня, якщо цей день не є для нього робочим, адже працювати цього дня й так не доведеться, а оплаті як день відпустки він не підлягає.

А ось якщо працівник працює за змінним графіком роботи і його робочий день збігається зі святковим, то сенс почати відпустку з такого дня є. У такому разі цей день додадуть до тієї тривалості відпустки, яку він зазначить у заяві, але не оплатять.

Хороших і веселих свят!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі