Теми статей
Обрати теми

Облік платників податків: новинки для «спільних» договорів

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 31.08.15 р. № 747 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

Після того як з 01.01.15 р. прибутковий розд. III ПКУ «відформатували», він не містить положень про ведення окремого обліку договорів спільної діяльності, управління майном (далі — договори) і угод про розподіл продукції. А тому такі договори не є окремими платниками податку на прибуток підприємств. Про це ДФСУ повідомила в листі від 29.07.15 р. № 27555/7/99-99-15-02-01-17.

З метою освіжити Порядок обліку платників податків (далі — Порядок) і Положення про реєстрацію платників ПДВ Мінфін уніс до них поправки. Про зміни в згаданому Положенні ви можете прочитати у статті на с. 27 номера. А про правки в Порядку розповімо прямо зараз.

Спочатку переписали визначення уповноваженої особи та управителя майна — без згадки про платника податку на прибуток.

На облік в контролюючих органах беруть:

• угоди про розділ продукції, на які поширюються положення розд. V і XVIII ПКУ (вони зареєстровані платниками ПДВ);

• договори управління майном і договори про спільну діяльність на території України без створення юросіб, за якими здійснюються операції з поставки товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ.

Підставою для взяття на облік договорів сьогодні є рішення про реєстрацію платником ПДВ уповноваженої особи або управителя майна. Відповідно усі необхідні документи подаються одночасно з реєстраційною заявою платника ПДВ (ф. № 1-ПДВ). Якщо ПДВ-заяву не подати або якщо в ПДВ-реєстрації відмовлять, то документи на реєстрацію договорів повернуть. А договори та угода знімаються з обліку також і в разі анулювання ПДВ-реєстрації за умови відсутності грошових зобов’язань і податкового боргу або після їх погашення (для договорів).

Тепер платника податків за основним місцем обліку контролери візьмуть на облік вже не наступного дня, а відразу в день отримання відомостей від держреєстратора чи заяви від платника податків. Такі самі скорочені строки передбачені і для взяття на облік ФОП (у день отримання від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації ФОП) і незалежних професіоналів (у день отримання від незалежного професіонала заяви за ф. № 5-ОПП).

Додали корисну норму: відомості щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи, також оновлюються контролюючими органами в Єдиному банку даних юросіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ. У цьому випадку платник податків не повинен подавати заяву за ф. № 1-ОПП у зв’язку зі зміною відомостей щодо відповідальних осіб.

Платник податків може звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку, щоб той надав перелік контролюючих органів, в яких такий платник перебуває на обліку за неосновним місцем обліку.

З’явилася ще одна підстава для того, щоб контролюючий орган заперечував проти держреєстрації припинення юрособи — якщо не завершені усі митні процедури.

Після держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або зона проведення АТО, такі екс-ФОП можуть провести остаточні розрахунки та подати річну декларацію, а також прийняти візит податківців з перевіркою за місцем свого перебування.

Уточнили, що знімає з обліку юросіб у зв’язку з їх припиненням, які протягом року змінили місцезнаходження у зв’язку зі зміною адміністративного району, контролюючий орган, в якому такі платники податків перебувають на обліку за основним місцем обліку на момент отримання «ліквідаційних» документів.

Наказ діє з 16.10.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі