Теми статей
Обрати теми

Звіт за формою № Д4: виправляємо помилки в персональних даних

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Умовно всі помилки й описки у ПФ- та ЄСВ-звітності можна розділити на 2 види: «несумові» помилки (коригування персональних даних або їх доповнення) і помилки в сумових показниках (база справляння, сума ЄСВ). Про виправлення сумових помилок ми з вами говорили в попередньому номері. А в цій статті звернемо увагу на коригування персональних даних.

Неправильний податковий номер, помилка у прізвищі, імені чи по батькові застрахованої особи, даті початку/закінчення трудових або цивільно-правових відносин… Ці та інші «несумові» помилки можуть згодом обернутися неприємностями як для самого роботодавця-страхувальника, так і для застрахованої особи. Саме тому такі помилки потрібно обов’язково виправляти. Про те, як це зробити, ми з вами сьогодні поговоримо.

Порядок виправлення помилок у персональних даних застрахованих осіб залежить від того, в якому періоді вони були допущені. Якщо помилка прокралася у звіт…

…у звітних роках до 2010 року

У цьому випадку керуємося Порядком № 7-6. Незважаючи на те що цей документ скасовано, саме його норми слід використовувати при виправленні помилок, допущених за періоди до 2010 року (див. абзац другий п. 2 постанови № 25-2).

З чого почати? Щоб виправити «несумову» помилку, необхідно:

1) подати заяву до Пенсійного фонду в довільній формі з проханням провести перевірку у зв’язку з виявленою помилкою в персональних даних працівника за періоди до 2010 року (абзац третій п. 2 постанови № 25-2);

2) за результатами перевірки заповнити форми ІНДАНІ «Індивідуальні відомості про застраховану особу» типу «скасовуюча» (повторюємо неправильно заповнену форму) і типу «початкова» (заповнюємо форму правильно) і, супроводивши їх Ярликом-розпискою, здати до управління Пенсійного фонду. До ДПІ нести такий звіт не потрібно!

…у звітних місяцях 2010 року

Помилку, допущену в персональних даних працівника за місяці 2010 року, виправляємо відповідно до Порядку № 26-1, заповнюючи форму звіту, що діяла у 2010 році.

Причому, якщо помилку допущено у П. І. Б. працівника, даних про початок або припинення трудових відносин, діємо так:

1) повідомляємо орган Пенсійного фонду про помилку, подавши заяву з проханням провести перевірку періоду, в якому було виявлено помилку (абзац третій п. 2 постанови № 25-2);

2) формуємо таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 з відміткою «Коригуюча» за той місяць 2010 року, в якому було допущено помилку, з правильними даними про застраховану особу і до неї Перелік таблиць звіту.

Важливо! Навіть якщо помилка у П. І. Б. працівника продубльована в інших таблицях (6, 7 або 8) звіту, формувати їх не потрібно. Завдяки коригуванню через таблицю 5 в базі П. І. Б. автоматично будуть замінені на правильні в усіх таблицях.

Приклад 1. У таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 за липень 2010 року помилка в даті прийняття на роботу працівника Ковальчука Антона Олеговича (податковий номер — 2828282828): замість «13.07.2010» зазначено «31.07.2010».

Помилка виправляється в жовтні 2015 року.

Наведемо коригуючу таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 за липень 2010 року з Переліком таблиці звіту (див. рис. 1 на с. 30).

img 1

Рис. 1. Фрагменти звіту до прикладу 1

Помилка в ідентифікаційному номері фізособи (графа 6 таблиць 5, 6, 7 і 8) або у коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (спеціальний стаж) (для таблиці 8)? Тоді діємо так:

1) інформуємо орган Пенсійного фонду про виявлену помилку та подаємо заяву з проханням провести перевірку періоду, в якому було виявлено помилку (абзац третій п. 2 постанови № 25-2);

2) формуємо необхідну таблицю додатка 4 зі статусом «Скасовуюча» за той звітний період 2010 року, в якому було допущено помилку, повторюючи неправильні реквізити;

3) формуємо відповідну таблицю зі статусом «Початкова» з правильними реквізитами за ті звітні періоди, в даних яких було допущено помилку;

4) складаємо супроводжуючий Перелік таблиць звіту, зазначивши в реквізиті «Звіт за місяць» той місяць, у звіті за який допущено помилку;

5) подаємо звіт до управління Пенсійного фонду.

Приклад 2. Працівник Гончаренко Сергій Павлович був прийнятий на роботу 1-го, а звільнений 26 лютого 2010 року. При формуванні на нього рядків у таблицях 5 і 6 звіту за лютий 2010 року був неправильно вказаний його ідентифікаційний номер (замість «2458585858» зазначили «2458885858»).

Помилка виправляється в жовтні 2015 року (див. рис. 2).

img 2

img 3

Рис. 2. Фрагменти звіту до прикладу 2

…у звітних місяцях починаючи з січня 2011 року

Такі помилки виправляємо згідно з Порядком № 435. Виправлення відображаємо у чинній на сьогодні формі № Д4 (додаток 4 до Порядку № 435). Проте при оцінці правильності заповнення звітів з ЄСВ, поданих у період:

• з 01.01.11 р. по 30.09.13 р., використовуємо Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду від 08.10.10 р. № 22-2;

• з 01.10.14 р. по 30.04.15 р., — Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.13 р. № 454.

І правки, відповідно, вносити потрібно з урахуванням норм цих документів, хоча і в іншу форму, затверджену Мінфіном (додаток 4 до Порядку № 435).

У загальному випадку помилки в персональних даних працівника виправляємо, керуючись пп. 2 і 6 розд. V Порядку № 435, через «скасовуючу» і «початкову» таблиці.

Тобто формуємо та подаємо «виправний» звіт за той попередній період, в якому було допущено помилку. Цей звіт повинен містити перелік таблиць, відповідну таблицю зі статусом «скасовуюча» з відомостями, що були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб і відповідну таблицю зі статусом «початкова» з правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб.

Готовий звіт подаємо до своєї ДПІ!

Виняток із цього правила — виправлення помилки у П. І. Б. застрахованої особи. У цьому випадку слід урахувати, що Пенсійний фонд бере дані про фізособу з останнього поданого звіту. Що з цього випливає?

Якщо працівник, у П. І. Б. якого було допущено помилку:

продовжує працювати на вашому підприємстві, у цьому випадку ви просто в таблиці 6 форми № Д4 за місяць, в якому виявили помилку, показуєте працівника з правильними (новими) П. І. Б. (прізвищем);

звільнився у зв’язку з виходом на пенсію (у тому числі за інвалідністю), у такій ситуації вам необхідно виправити помилку у П. І. Б., сформувавши на цього працівника таблиці 5, 6 і 7 (якщо заповнювали) із статусом «скасовуюча» і «початкова» за останній звітний місяць, в якому були нарахування колишньому працівнику, і Перелік таблиць до них. Інакше у працівника можуть виникнути проблеми з оформленням і розрахунком пенсії. Звіти несете до ДПІ;

• звільнився з інших причин, наприклад, вирішив змінити місце роботи, то нічого робити не потрібно. У місяці прийняття на іншу роботу його новий роботодавець заповнить на цього працівника рядки у формі № Д4 з правильними П. І. Б., але з тим самим податковим номером. І далі він значитиметься в базі під правильними П. І. Б.

Приклад 3. Працівник Борщ Ольга Петрівна (податковий номер — 2845654565) була прийнята на роботу за сумісництвом за трудовим договором з 3 серпня 2015 року. При формуванні рядка в таблиці 6 звіту за серпень з даними щодо цієї працівниці було неправильно вказано у графі 24 ознаку неповного робочого часу (замість «1 — так» було зазначено «0 — ні»).

Помилку виправляємо в жовтні 2015 року (див. рис. 3).

img 4

img 5

Рис. 3. Фрагменти звіту до прикладу 3

Як бачите, виправляючи помилки в персональних даних працівників, потрібно врахувати безліч нюансів. Допомогти не заблукати у виправних тонкощах вам допоможе ця стаття.

Висновки

  • Помилку в персональних даних, допущену у звітних роках до 2010 року, виправляємо згідно з Порядком № 7-6. «Виправний» звіт подаємо до Пенсійного фонду.

  • Помилку, допущену в персональних даних працівника за місяці 2010 року, виправляємо відповідно до Порядку № 26-1. «Виправний» звіт подаємо до Пенсійного фонду.

  • Помилку допущено у звітних місяцях починаючи з січня 2011 року? Тоді керуємося Порядком № 435. Звіт несемо до своєї ДПІ.

Документи та скорочення статті

Порядок № 7-6 — Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.04 р. № 7-6 (втратила чинність з 01.01.10 р.).

Постанова № 25-2 — постанова правління Пенсійного фонду України «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року № 22-2» від 03.12.13 р. № 25-2.

Порядок № 26-1 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.09 р. № 26-1 (втратила чинність з 01.01.11 р.).

Порядок № 435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.15 р. № 435.

ПФ- та ЄСВ-звітність — звітність із пенсійних внесків та ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі