Теми статей
Обрати теми

У якому періоді проводити коригування ПЗ та ПК за РК, що складені і зареєстровані в різних періодах

У податковій декларації з ПДВ якого звітного періоду відображається коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі розрахунку коригування до податкової накладної?

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань (ПЗ) та податкового кредиту (ПК) постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), складеного в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованого в ЄРПН ( п. 192.1 ПКУ).

При цьому якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то ( п.п. 192.1.1 ПКУ):

а) постачальник відповідно зменшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН.

Водночас якщо внаслідок такого перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то ( п.п. 192.1.2 ПКУ):

а) постачальник відповідно збільшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно збільшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку.

Отримувач має право збільшити суму ПК лише після реєстрації постачальником в ЄРПН РК до ПН.

Тобто у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

постачальник має право зменшити ПЗ у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому РК зареєстрований покупцем в ЄРПН;

покупець повинен зменшити ПК у податковій декларації з ПДВ в податковому періоді, на який припадає дата складення РК, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

постачальник повинен збільшити ПЗ у податковій декларації з ПДВ у податковому періоді, на який припадає дата складення РК;

покупець має право збільшити ПК у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому РК зареєстрований в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг РК, який не зареєстрований в ЄРПН протягом 180 календарних днів, не може бути підставою для збільшення ПК, але не звільняє продавця від обов’язку збільшення суми ПЗ за відповідний звітний (податковий) період.

Позиція редакції

У цій консультації податківці нарешті роз’яснили, в якому саме періоді слід проводити коригування у випадку, коли РК складений в одному місяці, а зареєстрований у ЄРПН в іншому. Із цього роз’яснення випливає: контролери наполягають на тому, що проводити коригування ПЗ чи ПК осіб, на яких покладено обов’язок реєстрації РК, мають у місяці складання РК, а їх контрагенти — у місяці їх реєстрації.

Усе чудово, коли ці дати вміщуються в межі одного місяця. Але на практиці доволі часто ці дати припадають на різні місяці. Тим більше, що для реєстрації РК, як і ПН, суб’єкт господарювання має 15 календарних днів. Для наочності покажемо підхід контролерів на рисунку (див. с. 38).

img 1

Відображення даних РК у декларації з ПДВ — версія ДФСУ

Такий підхід нагадує гру в одні ворота — завжди у виграші бюджет.

На наш погляд, такий підхід несправедливий і не випливає із норм ПКУ. У ст. 192 цього Кодексу вказано, що коригувати ПЗ/ПК слід «після реєстрації» РК. А це лише визначає подію, яка дозволяє провести коригування, а не визначає період, в якому це відбувається. Періодом же коригування ст. 192 ПКУ визначає дату проведення перерахунку (тобто повернення товару чи авансу або виправлення помилки, допущеної у ПН).

Тому обидва контрагенти мають робити коригування в періоді складання РК. Але особи, на яких покладено обов’язок реєстрації РК, будуть робити це незалежно від факту їх реєстрації, а от їх контрагенти — лише після такої реєстрації.

Як певний компромісний варіант контролери могли б дозволити проводити одночасне коригування ПЗ/ПК продавця та покупця в одному періоді (у періоді їх складання) за РК, які зареєстровані в ЄРПН своєчасно (протягом 15 днів від дати складання). Підстави для нього можна легко знайти, провівши аналогію з відображенням своєчасно зареєстрованих ПН.

Обачним платникам ПДВ нічого не залишається, як дотримуватися цієї фіскальної позиції, адже кожен платник ПДВ може добровільно почекати з відображенням ПК аж 365 днів ( п. 198.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі