Теми статей
Обрати теми

Надлишки палива на АЗС: як покарають?

Під час податкової перевірки на АЗС фіскали виявили надлишки палива. Що загрожує платнику податків за таке порушення?

За виявлені надлишки палива АЗС загрожує штраф за реалізацію не облікованих у встановленому порядку товарів у розмірі подвійної вартості таких товарів за ціною реалізації, але не менше 170 грн. ( ст. 20 Закону про РРО). Такий штраф не застосовують до ФОП-єдиноподатників, які не зареєстровані платниками ПДВ.

Висновку, що в такій ситуації накладається саме цей штраф, свого часу дійшла ДПАУ в листі від 25.12.09 р. № 28896/7/23-7017/1459.

При цьому потрібно зважати на специфіку обліку нафтопродуктів на АЗС. Тому в зазначеному листі податківці зауважили: фактичні залишки нафтопродуктів на АЗС мають відповідати обліковим залишкам надходження нафтопродуктів за певний проміжок часу, підтвердженим відповідними документами (ТТН), змінного звіту АЗС за формою № 17-НП*, за вирахуванням кількості відпущених нафтопродуктів за сумарними показниками лічильників паливно-роздавальних колонок. При цьому обсяг реалізації нафтопродуктів, зафіксований лічильниками, має збігатися з обсягом, відображеним у звітних документах касових апаратів за всіма формами оплати за цей самий проміжок часу. Тому як порушення установленого порядку ведення обліку податківці можуть розцінити навіть відсутність другого примірника змінного звіту АЗС за формою № 17-НП.

* Його форму наведено в додатку 17 до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Мінпалива та енергетики, Мінекономіки, Мінтранспорту та зв’язку, Держкомтехрегулювання та споживчої політики від 20.05.08 р. № 281/171/578/155.

Також пам’ятайте, що потрібно врахувати надлишки — визнати за ними дохід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі