Теми статей
Обрати теми

Ввізне мито та ПДВ: краще почекати три роки

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 08.09.15 р. № 19204/6/99-95-42-01-16-01

У листі, що коментується, ДФСУ приділила увагу питанням оподаткування майна, що ввозиться в Україну як внесок до статутного капіталу підприємства з іноземними інвестиціями.

У принципі нічого нового податківці не сказали. Вони лише нагадали: товари*, що ввозяться на митну територію України на строк не менше трьох років іноземними інвесторами або з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів), або як внесок до статутного капіталу підприємства з іноземними інвестиціями, звільняються від сплати ввізного мита ( ч. 2 ст. 287 МКУ**).

* Крім товарів, що ввозяться для реалізації або використання з метою, яка безпосередньо не пов’язана з провадженням підприємницької діяльності.

** Митний кодекс України від 13.03.12 р. № 4495-VI.

Більше того, у разі такого митного оформлення майна сума ввізного мита не включатиметься і до бази обкладення ПДВ. Адже базою обкладення ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розд. III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, які підлягають сплаті та включаються до ціни товарів ( п. 190.1 ПКУ).

Порушуючи встановлене правило, підприємства автоматично втрачають і таку пільгу. Тобто при відчуженні майна, яке ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємств з іноземними інвестиціями, до закінчення трьох років з часу зарахування його на баланс доведеться сплатити в загальному порядку (категорія 210.05 ЗІР ДФСУ):

• і ввізне мито,

• і пеню,

• і ПДВ виходячи із суми митного збору (збільшеної бази для нарахування ПДВ).

Увага! Термін «відчуження майна» включає будь-які дії платника податків, у результаті здійснення яких він втрачає право власності на майно, що належить йому ( п.п. 14.1.31 ПКУ).

Зверніть увагу: при списанні майна, так само як і при його відчуженні, відбуваються зняття майна з балансу підприємства та втрата платником податків права власності на нього. Тому, здійснюючи таку операцію, враховуйте строки її проведення, щоб не довелося перераховувати додаткові кошти до бюджету.

Датою виникнення податкових зобов’язань зі сплати ввізного мита у цьому випадку буде ( ст. 278 МКУ):

• або дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення,

• або дата нарахування такого податкового зобов’язання контролюючим органом.

Тому й розрахувати ввізне мито вам доведеться виходячи з митної вартості відчужуваного майна, перерахованої у валюту України за офіційним курсом, що встановлений НБУ і діє на 0 годин дня складання контролюючим органом аркуша коригування до митної декларації (категорія 210.01 ЗІР ДФСУ).

Що стосується пені, то її ви визначаєте за весь час заборгованості починаючи з дати відчуження майна, уключаючи день сплати ввізного мита (п. 18 Порядку № 937***).

*** Порядок видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна, затверджений постановою КМУ від 07.08.96 р. № 937.

Зволікати із сплатою зобов’язань не радимо, оскільки, якщо факт відчуження майна та відсутність сплати ввізного мита за ним виявлять податківці під час перевірки, вони в обов’язковому порядку повідомлять про це митні органи. А останні у безспірному порядку стягнуть з вас ввізне мито (п. 18 Порядку № 937).

Увага! Уникнути сплати ввізного мита можна лише в тому випадку, якщо така іноземна інвестиція буде вивезена за кордон. При цьому факт такого вивезення буде підтверджений митною декларацією з відповідною відміткою (п. 15 Порядку № 937).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі