Теми статей
Обрати теми

ПДВ-свідоцтво: строк використання сплинув 19.11.14 р.

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 31.08.15 р. № 32216/7/99-99-11-01-01-17

У листі, що коментується, податківці нагадали, що свідоцтва платників ПДВ (далі — Свідоцтво) були скасовані ще в далекому 2014 році («БТ», 2013, № 46, с. 4). Тоді їх замінили на Витяг з Реєстру платників ПДВ (далі — Витяг).

Але щоб згладити різкий перехід від використання одного документа до іншого, п.п. 2 п. 2 наказу № 26* дозволив платникам ПДВ й надалі користуватися Свідоцтвом, але до того моменту, поки:

* Наказ Міндоходів «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 16.01.14 р. № 26.

• не виникнуть зміни в даних про платника ПДВ;

• платник ПДВ не отримає Витяг.

Увага! Уже при першому зверненні з метою отримання Витягу платник ПДВ зобов’язаний був повернути до податкового органу як саме Свідоцтво, так і його посвідчені копії.

При цьому зверніть увагу: жодних часових меж для таких дій не було встановлено. Тому платники ПДВ, у яких не змінювалися реєстраційні дані та які не прагнули отримати Витяг, продовжували працювати на підставі Свідоцтва.

Усе було б добре, якби 19.11.14 р. наказ № 26 не втратив свою чинність у зв’язку з прийняттям нового Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.14 р. № 1130 (далі — Положення № 1130).

На думку податківців, саме цей факт поставив остаточну крапку в перехідному періоді роботи з ПДВ-свідоцтвами. З 19.11.14 р. виключне право документально підтверджувати статус платника ПДВ отримав Витяг.

До речі, отримувати Витяг у паперовому вигляді не обов’язково. Його можна замовити і в електронному вигляді, направивши фіскалам відповідний запит (п. 7.6 Положення № 1130).

Інформацію про реєстрацію вашого контрагента платником ПДВ ви можете перевірити на офіційному веб-порталі ДФСУ (http://sfs.gov.ua/reestr new).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі