Теми статей
Обрати теми

Екоподаток: оновлено форму декларації

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 17.08.15 р. № 715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку»

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив нову форму Податкової декларації екологічного податку. Тим самим визнав такою, що втратила чинність, попередню форму, затверджену наказом ДПСУ від 24.12.10 р. № 1010.

Нова декларація має значні відмінності від своєї попередниці.

1. Форма декларації. Змін зазнала методика відображення даних у декларації. Тепер нараховані зобов’язання за звітний період та уточнені показники старих декларацій (у тому числі нараховані штрафи і пеня) будуть відображатися не в окремих розділах декларації, а за кожним видом забруднення навколишнього середовища.

У механізмі заповнення декларації глобальних змін не сталося. Як і раніше, безпосередній розрахунок податкових зобов’язань буде відбуватися в додатках до декларації.

2. Додатки до декларації. По-перше, додатків стало не 7, як було раніше, а 6. Справа в тому, що з початку цього року суб’єкти господарювання не нараховують екоподаток за викиди забруднюючих речовин у атмосферу пересувними джерелами забруднення. Тому відповідний додаток став непотрібний і відійшов у небуття.

По-друге, у додатках з’явилися спеціальні рядки, де відображатимуться вихідні дані для розрахунку суми пені (дати початку і кінця нарахування пені, кількість днів прострочення і розмір ставки НБУ для розрахунку).

Наказ, що коментується, набере чинності з дня опублікування (готується до публікації в «Офіційному віснику України» № 74 від 25.09.15 р.). Тому якщо дотримуватися положень п. 46.6 ПКУ, застосовувати нову форму потрібно буде при звітуванні за 2015 рік. Хоча, як часто буває, контролери можуть форсувати події та наполегливо рекомендувати саме цю (більш зручну) форму для звітування вже за III квартал. Будемо чекати на їх роз’яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі