Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник передає в користування земділянку: коли земельний податок не сплачується

Чи є платником земельного податку ЮО — платник ЄП, що є власником земельної ділянки, у разі передачі її в користування іншому СГ (за договором оренди, суперфіцію, сервітуту або емфітевзису)?

Платники єдиного податку (ЄП) звільняються від сплати податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками ЄП, зокрема, групи 3 для провадження господарської діяльності та платниками ЄП групи 4 — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва ( п. 4 п. 297 ПКУ).

Таким чином, юрособа — власник земельної ділянки, що є платником ЄП групи 3, у разі передачі в оренду земельної ділянки іншому суб’єкту господарювання не є платником земельного податку, оскільки земельна ділянка використовується платником ЄП в господарській діяльності з метою отримання доходу.

У разі передачі земельної ділянки за договором емфітевзису, сервітуту, суперфіцію власник земельних ділянок — платник ЄП групи 3 земельний податок не сплачує за умови одержання доходу у виді плати за користування такою земельною ділянкою.

Юрособа — власник земельної ділянки, що є платником ЄП групи 4, у разі надання сільгоспугідь та/або земель водного фонду в оренду іншому платнику податку* враховує орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації. У декларації орендаря така земельна ділянка не враховується ( п.п. 295.9.6 ПКУ).

* Тут податківці мали на увазі передачу земельної ділянки в оренду іншому платнику ЄП групи 4. — Прим. ред.

У разі передачі земельних ділянок в користування іншому суб’єкту господарювання за договором оренди, а також за договорами емфітевзису, сервітуту, суперфіцію земельний податок власником земельних ділянок — платником ЄП групи 4 сплачується на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі