Теми статей
Обрати теми

Державні закупівлі: крокуємо в еру електроніки

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Мінекономрозвитку і торгівлі України від 22.03.16 р. № 3302-06/8257-06

Мінекономрозвитку нагадало про важливу подію — набрав чинності Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.15 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922). Особливістю цього Закону є система електронних закупівель для потреб держави та територіальних громад. Він набрав чинності 19.02.16 р., проте вводиться в дію поетапно:

з 01.04.16 р. — для центральних органів виконавчої влади (міністерства України, КМУ, служби, агентства, інспекції) та замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, визначених у п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 922, та відповідають хоча б одній з ознак, установлених у п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 (зокрема, йдеться про виробників/постачальників електроенергії, води, газу);

з 01.08.16 р. — для всіх замовників (органів державної влади та місцевого самоврядування, органів соціального страхування, а також юросіб, які забезпечують потреби держави або територіальної громади).

Закон № 922 застосовується до замовників:

• за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт — 1,5 млн грн.;

• які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, за умови, що вартість предмета закупівлі товару/послуги дорівнює або перевищує 1 млн грн., а робіт — 5 млн грн. Якщо вартість товарів, робіт є меншою, можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

Кабмін вже затвердив Порядок функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків (постанова КМУ від 24.02.16 р. № 166).

Згідно з вимогами зазначеної постанови авторизація електронних майданчиків здійснюється Уповноваженим органом на підставі рішення комісії, персональний та кількісний склад якої затверджений наказом Мінекономрозвитку від 15.03.16 р. № 440. Інформація щодо діяльності комісії розміщується на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку (www.me.gov.ua) у рубриці «Державні закупівлі» розділу «Діяльність». Заявка на авторизацію подається на адресу Уповноваженого органу та реєструється і оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу.

Також Закон № 922 містить деякі відмінності проведення тендеру, зокрема:

• обов’язкове застосування замовником електронного аукціону під час відкритих торгів та конкурентного діалогу;

• різний порядок здійснення оцінки тендерних пропозицій учасників залежно від очікуваної вартості предмета закупівлі;

• скасування попереднього оприлюднення оголошення про закупівлю у разі застосування переговорної процедури закупівлі та оприлюднення лише повідомлення про намір укласти договір за результатами проведених переговорів з учасником (учасниками).

Оцінка тендерних пропозицій проводиться автоматично електронною системою закупівель на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених замовником у тендерній документації, та шляхом застосування електронного аукціону.

Оголошення про проведення процедури закупівлі обов’язково додатково оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну: для товарів і послуг — 133 тис. євро; для робіт — 5150 тис. євро.

Закон № 922 передбачає можливість створення централізованих закупівельних організацій та здійснення закупівель уповноваженими особами замовника — юридичними особами, що визначаються КМУ, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування. Ці організації проводять процедури закупівель та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі