11.04.2016

Податкові різниці при нарахуванні штрафів, пені і неустойки не виникають

Лист ДФСУ від 12.03.16 р. № 5356/6/99-99-19-02-01-15

У листі, що коментується, податківці в черговий раз нагадали: починаючи з 01.01.15 р. об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до правил бухобліку, на податкові різниці, вказані в розд. ІІІ ПКУ.

У цьому розділі ПКУ не передбачено коригування фінансового результату на суму різниць між нарахованими та отриманими штрафами, пенею та неустойками. Також не передбачено і коригувань на суми, які вираховуються з доходу (надані знижки, вартість повернутих товарів та суми непрямих податків і зборів).

Тобто такі суми відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату і жодних коригувань при складанні звітності не викликають. Отже, якщо у вас за результатами року виявиться, що ви сплатили штрафів більше, ніж нарахували, то у вас будуть витрати, якщо ж навпаки — доходи.

Дехто і досі не може повірити в своє щастя, оскільки не може уявити, що податківці після стількох років заборон можуть отак просто дозволити включати до складу витрат суми штрафів, пені і неустойки.

Податківці вперше згадали про те, що такі суми є витратами платника податку, ще в 2015 році (див. «БТ», 2015, № 8, с. 12). Минуло багато часу, а їх позиція так і не змінилася. Тому сподіваємося, що так буде й надалі.

Таким чином, на сьогодні платники податку на прибуток мають повне право включати до витрат суми нарахованих та сплачених господарських санкцій і не коригувати на ці суми фінансовий результат, розрахований за бухобліковими правилами.