Теми статей
Обрати теми

Як переселенцю отримати право на податкову знижку

До якого органу ДФС переселенцю із тимчасово окупованої території необхідно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою реалізації права на податкову знижку: за адресою (місцезнаходженням) органу ДФС, переміщеного з тимчасово окупованої території, чи до органу ДФС за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця?

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація), яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року ( п.п. 166.1.2 ПКУ).

Декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків ( п. 49.1 ПКУ).

При цьому податковою адресою платника податків — фізособи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі ( п. 45.1 ПКУ). Платник податків — фізособа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, законодавством України не передбачено подання платником податку декларації за результатами відповідного звітного податкового року більше ніж за однією податковою адресою.

Але щоб така фізособа могла її подати, вона має отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Порядок її отримання визначено постановою Кабміну від 01.10.14 р. № 509.

Після цього фізособі-переселенцеві, щоб бути зареєстрованою за місцем проживання, слід подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР ( п. 70.7 ПКУ).

Враховуючи викладене вище, з метою реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно надати до органу ДФС за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця відповідні документи про зміну місця проживання та декларацію.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, розміщеними на сайті ДФСУ (http://zir.minrd.gov.ua/, категорія 103.05)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі