Теми статей
Обрати теми

Первинні документи та безтоварна операція

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, ДФСУ відповіла на запитання: які первинні документи можуть підтвердити дані податкового обліку, щоб операцію не визнали безтоварною?

За основу свого роз’яснення податківці взяли лист ВАдСУ від 02.06.11 р. № 742/11/13-11. І відразу підкреслили, що будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів тільки в разі фактичного здійснення госпоперації.

Інакше — відповідні документи не можуть вважатися первинними для цілей ведення податкового обліку, навіть за наявності усіх формальних реквізитів таких документів, передбачених чинним законодавством.

Звідси вони роблять висновок: для підтвердження даних податкового обліку до уваги можуть братися тільки ті первинні документи, які складені у разі фактичного здійснення госпоперації.

Якщо виходити із зазначеного вище листа ВАдСУ, то для контролерів визначальною ознакою господарської операції буде те, що вона має призводити до реальних змін майнового стану платника податків.

Про відсутність факту здійснення госпоперації свідчитиме:

• відсутність зміни активів, зобов’язань або власного капіталу хоча б в одного з учасників госпоперації;

• отримання майнової вигоди або права на таку вигоду будь-якого з учасників госпоперації;

• відображення результатів, які фактично не настали внаслідок відсутності відповідних дій з боку будь-кого з учасників госпоперації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі