Теми статей
Обрати теми

Коли можна не пустити податківців на перевірку: ДФСУ уточнила підстави

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, ДФСУ роз’яснила, на яких підставах платник податків може відмовити в допуску посадовцям контролюючого органу, які з’явилися з метою проведення перевірки.

І відразу нагадала, що податківці мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки ( п. 81.1 ПКУ):

1. За наявності підстав для їх проведення, визначених ПКУ.

2. При пред’явленні або направленні таких документів:

направлення на проведення перевірки;

копії наказу про проведення перевірки.

Важливо! Перелічені вище документи вважаються дійсними за наявності всіх необхідних реквізитів і підпису керівника контролюючого органу або його заступника, який скріплений печаткою такого контролюючого органу.

При цьому контролери схильні вважати, що окремі дефекти оформлення рішення контролюючого органу не повинні сприйматися як безумовні підстави для висновку про його протиправність і, як наслідок, скасування цього рішення (лист ДФСУ від 14.03.16 р. № 5514/6/99-99-22-04-02-15);

службових посвідчень осіб, зазначених у направленні на проведення перевірки.

Непред’явлення або ненаправлення платнику податків цих документів чи пред’явлення зазначених документів, оформлених з порушенням вимог, є підставою для недопуску контролерів до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.

Увага! Відмовляти в допуску до перевірки на інших підставах не можна. Інакше це може призвести до негативних наслідків. Так, якщо платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу, до нього може бути застосований арешт майна ( п.п. 94.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі