Теми статей
Обрати теми

Платник може бути присутнім під час невиїзних перевірок — позиція ВСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова ВСУ від 16.02.16 р. по справі № 826/12651/14

Нагадаємо: особливістю документальної позапланової перевірки є те, що така перевірка не включається до плану роботи контролерів, а проводиться:

а) за наявності хоча б однієї з підстав, перелічених у  п. 78.1 ПКУ;

б) за наявності факту вручення під підпис копії наказу про проведення документальної позапланової перевірки ( п. 78.4 ПКУ).

Якщо така перевірка є невиїзною, то вона проводиться:

а) виключно у приміщенні органу ДФСУ ( п.п. 75.1.2 ПКУ);

б) на підставі рішення про проведення перевірки, прийнятого керівником органу ДФСУ та оформленого відповідним наказом (за наявності обставин, визначених ст. 77 і 78 ПКУ).

ВСУ у постанові, що коментується, попереджає: підставою для складання наказу може бути тільки дотримання встановлених умов і порядку прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок;

в) за умови направлення або вручення платнику податків (чи його уповноваженому представнику) копії наказу та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення перевірки ( п. 79.2 ПКУ).

Важливо! З таким наказом платник має бути ознайомлений до початку перевірки.

Більше того, платнику дозволяється бути присутнім під час проведення перевірки. До речі, такий висновок повністю відповідає приписам п.п. 17.1.6 ПКУ.

Якщо ж контролери не виконають вимоги, прописані у  п.п. 78.1.1 і  п. 79.2 ПКУ, це може призвести до визнання перевірки незаконною та анулювання її правових наслідків.

Крім того, платник може оскаржити рішення про проведення перевірки до суду. Причому незалежно від її виду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі