Теми статей
Обрати теми

ПДВ-реєстрація та ПДВ-оподаткування послуг: нагадування від ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

ПДВ-реєстрація. У листі, що коментується, контролери нагадали порядок реєстрації платником ПДВ.

1. Суб’єкти господарювання:

можуть за бажанням пройти ПДВ-реєстрацію;

зобов’язані зареєструватися платниками ПДВ, якщо у них загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн. (без ПДВ).

Увага! До переліку оподатковуваних операцій входять:

• операції постачання, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20 %), ставкою 7 % та 0 %;

• а також операції, звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ.

При цьому не потрібно реєструватися платниками ПДВ особам, які ввозять товари на митну територію України ( п. 181.2 ПКУ). Навіть якщо ПДВ було сплачено у разі імпорту, такі операції не враховуються при розрахунку реєстраційної межі. Річ у тім, що в цьому випадку немає «постачання» у розумінні пп. 14.1.191 та 14.1.185 ПКУ.

2. Для ПДВ-реєстрації суб’єкту господарювання необхідно подати до податкової (за місцезнаходженням) реєстраційну заяву (за формою № 1-ПДВ):

не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто граничного обсягу оподатковуваних операцій (наприклад, не пізніше 10 серпня для тих, що перевищили реєстраційний обсяг у липні 2016 року);

не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ, — у разі добровільної реєстрації.

Увага! Особи, які не подали вчасно реєстраційну заяву, несуть відповідальність за ненарахування і несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ, з позбавленням права формування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку ( п. 183.10 ПКУ).

ПДВ-оподаткування операцій з постачання послуг. Тут контролери акцентували увагу на тому, що під ПДВ-оподаткування потрапляють тільки ті товари/послуги, місце постачання яких знаходиться на митній території України ( п. 185.1 ПКУ).

Як визначити місце постачання послуг у кожному конкретному випадку, прописано у ст. 186 ПКУ.

1. У п.п. 186.2.1 ПКУ перелічено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця фактичного постачання послуг, пов’язаних з рухомим майном. До них відносять, зокрема, допоміжні послуги у транспортній діяльності, такі як навантаження, розвантаження, складська обробка; ремонт, експертизи та оцінки рухомого майна й інші послуги, пов’язані з рухомим майном.

2. Для послуг, пов’язаних з нерухомим майном, — фактичне місцезнаходження нерухомого майна ( п.п. 186.2.2 ПКУ). Це послуги агентів з нерухомості, підготовка до будівництва тощо.

3. За місцем фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг та подібних послуг ( п.п. 186.2.3 ПКУ).

4. У п. 186.3 ПКУ перелічено послуги, місцем постачання яких є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Наприклад, місцем постачання послуг з розроблення та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем, надання в оренду (лізинг) рухомого майна (крім транспортних засобів і банківських сейфів) є місце реєстрації отримувача таких послуг.

5. Місцем постачання решти послуг, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 та 186.3 ПКУ, є місце реєстрації постачальника ( п. 186.4 ПКУ).

І якщо зазначене місце постачання послуг знаходитиметься на митній території України, то відповідно ця операція потрапить під обкладення ПДВ.

Зверніть увагу! Контролери наполягають на тому, що платники ПДВ зобов’язані самостійно визначати суть своїх операцій і те, під які норми ПКУ вони підпадають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі