Теми статей
Обрати теми

Валютне регулювання слабшає: критерій збільшено, строк подовжено

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

Нацбанк вніс зміни в порядок валютного регулювання, установлений його постановами від 23.02.15 р. № 124 та від 07.06.16 р. № 342.

У постанові № 124 цифри «500000» замінено на цифри «1000000». Тепер за оновленою редакцією п.п. 3 п. 1 цієї постанови банки зобов’язані здійснювати авансові платежі (попередню оплату) в іноземній валюті за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором (контрактом), загальна вартість якого перевищує 1 млн дол. США (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день укладення договору), виключно з використанням акредитивної форми розрахунків.

Удвічі підвищений вартісний критерій фігурує і в п. 3, яким регламентовано різні ситуації:

• у разі невизначення договором (контрактом) загальної вартості договору;

• якщо договір (контракт) було укладено до набрання чинності цією постановою;

• у випадку здійснення резидентом авансових платежів (попередньої оплати) за договорами (контрактами), укладеними з одним і тим самим нерезидентом.

Пам’ятаємо: вимоги пп. 2 та 3 п. 1 постанови № 124 поширюються на купівлю, перерахування інвалюти за власними операціями банків та операціями, що здійснюються за дорученням клієнтів.

Зміни, що внесені до постанови № 342, не менш актуальні.

1. Оновленим п. 1 установлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в ст. 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР, здійснюються у строк, що не перевищує 120 календарних днів (раніше було 90).

2. Підпункт 2 п. 6 доповнено новим абзацом дев’ятим.

Уповноваженим банкам дозволяється здійснювати купівлю іноземної валюти з перевищенням зазначеного в цьому підпункті сальдо за умови, що така купівля здійснюється за рахунок коштів, отриманих від погашення облігацій внутрішньої державної позики з індексованою вартістю, які обліковувалися в балансі банку станом на 2 вересня 2014 року, а також за умови, що банком для приведення у відповідність до установленого значення ліміту загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції було здійснено продаж іноземної валюти у відповідному обсязі протягом двох робочих днів із дня набрання чинності нормою щодо зобов’язання банків включати суму балансової вартості цих облігацій до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції. Купівля іноземної валюти може бути здійснена банком протягом п’яти робочих днів, уключаючи день погашення зазначених облігацій, у сумі, що не перевищує обсягу проданої іноземної валюти, але не більше ніж сума балансової вартості облігацій, включена до розрахунку загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції.

3. Зміни торкнулись також п.п. 14 п. 6, а саме перелік умов для цілей застосування вимог цього підпункту поповнився новою. Кошти в інвалютах на рахунках клієнта — державного підприємства як грошове забезпечення конкурсних торгів/тендерів не враховуються у залишку коштів на балансових рахунках 2602.

Отже, підсумуємо:

• граничний строк для розрахунків подовжено з 90 до 120 днів;

• пом’якшено умови для здійснення платежів, у тому числі авансових. Раніше банки мали використовувати виключно акредитивну форму розрахунків при перевищенні платежів 500 тис. дол. США, тепер — 1 млн дол. США. Надано банкам за певних умов можливість купувати інвалюту при погашенні ОВДП з індексованою вартістю.

Постанова № 361 набрала чинності з 29.07.16 р. Майте на увазі: п. 2 цієї постанови (щодо змін до постанови № 342) діє до 14.09.16 р. включно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі