Теми статей
Обрати теми

«Бути чи не бути…» коду УКТ ЗЕД при постачанні електроенергії

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Анатолій БОБРО

У листі, що коментується, податківці роз'яснили, коли при постачаннях електроенергії вказувати код УКТ ЗЕД в податкових накладних (ПН).

Проаналізувавши норми ст. 212, 213 і 215 ПКУ, контролери дійшли такого висновку:

1. Якщо виробник електроенергії реалізує таку енергію оптовому постачальнику електроенергії на оптовому ринку електроенергії, таке постачання не є об’єктом обкладення акцизним податком. Відповідно, на цьому етапі постачання електроенергію ще не можна віднести до розряду підакцизних товарів.

Ураховуючи те, що код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом у ПН виключно для підакцизних та імпортних товарів ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ), виробник електроенергії у цьому разі зазначати код УКТ ЗЕД у ПН не зобов’язаний.

А ось оптовий постачальник електроенергії у разі подальшого продажу такої електроенергії в повному обсязі енергогенеруючим компаніям з метою наступної реалізації кінцевим споживачам буде першою особою, яка зобов’язана зазначати у гр. 3 ПН код товару 2716 00 00 00 «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.

2. Якщо виробник електроенергії має ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії і надалі продає її поза оптовим ринком електроенергії (такі суб’єкти є платниками акцизного податку згідно з п п. 212.1.12 ПКУ), таке постачання вважатиметься об’єктом обкладення акцизним податком.

Відповідно, на цьому етапі постачання електроенергія набуде статусу підакцизного товару, а виробник при складанні ПН у гр. 3 повинен буде зазначати код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.

Починаючи з цього моменту на всіх наступних етапах постачання електроенергії кожна ПН, складена платниками ПДВ, повинна буде мати такий реквізит.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі