Теми статей
Обрати теми

«Номерні близнюки»: однакові номери у ПН — не біда

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 11.01.16 р. № 130/Б/99-99-19-03-02-14

ДФСУ нагадує: нумерація податкових накладних (ПН) ведеться в довільному порядку. Головне, щоб на одну дату не було двох ПН з одним і тим самим номером ( п. 5 Порядку № 957*).

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 22.09.14 р. № 957.

А ось скласти дві (чи більше) ПН з однаковим номером, але з різними датами нічим не заборонено. Це не вважається помилкою.

До того ж виправляти дату складання та/або порядковий номер ПН не дозволяє п. 21 Порядку № 957.

Важливий момент. З 01.01.16 р. незначні помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду УКТ ЗЕД) не роблять ПН недійсною, якщо такі помилки не заважають (!) ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, які поставляються), період, сторони та суму податкових зобов’язань.

Що стосується порядкового номера, то у принципі проблем з цим реквізитом бути не повинно. Якщо ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН, то порядковий номер в ній зазначений правильно. Зауважимо: зареєструвати дві ПН з однаковим номером, але з різними датами можна без проблем.

Стосовно дати складання ПН зазначимо, що оновлена норма п. 201.10 ПКУ говорить: головне, щоб ПН дозволяла ідентифікувати період здійснення операції. Хоча період — розтяжне поняття. Тому вважаємо, що з датою ПН краще не ризикувати.

На нашу думку, «дивитися крізь пальці» на деякі недоліки ПН в обов’язкових реквізитах можна відносно усіх ПН (у тому числі й «старих»), які включатимуться до декларації за січень 2016 року та подальші звітні періоди. Адже оновлена норма стосується формування ПК починаючи з 01.01.16 р. Є, звичайно, мала імовірність того, що податківці відмовлять в милості ПН 2015 року. Але ознайомитися з їх позицією щодо цього питання сподіваємося до граничних строків подання звітності за січень 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі