Теми статей
Обрати теми

ЄСВ і ПДФО з виплат ФОП: як підтвердити підприємницький статус

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 31.12.15 р. № 28264/6/99-99-17-03-03-15

Виплачуєте доход фізособі? Якщо одержувачем доходу є ФОП, юрособа, яка виплачує дохід, звільняється від обов’язку справляти, нараховувати та перераховувати ПДФО та ЄСВ.

У листі, що коментується, податківці зазначають: юрособі при виплаті доходів ППЄПу достатньо на дату виплати доходів мати інформацію з Реєстру платників ЄП, оприлюдненого на офіційному веб-сайті ДФС.

Зверніть увагу! Податківці не вимагають наявності сформованого документа з Реєстру платників ЄП (виписки, довідки, витягу, їх копії), а необхідно всього лише «мати інформацію». Тобто юрособі достатньо перевірити наявність одержувача доходу в Реєстрі платників ЄП.

Це дуже ліберальний підхід. У той же час в категоріях 103.07 і 104.13 розміщені консультації, з яких випливає, що ФОП повинен подати юрособі копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП, — витяг або виписку з Єдиного держреєстру юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань (далі — ЄДР), в яких вказуються види діяльності. Зауважимо, що така вимога прописана в  п. 177.8 ПКУ і стосується підприємців-загальносистемників.

Найбезпечніший варіант для юрособи, яка виплачує дохід ФОП: отримати від такого ФОП копію витягу/виписки з ЄДР, а потім перевірити її за всіма онлайн-реєстрами (ЄДР і Реєстром платників ЄП). Якщо єдиноподатник втратив свій статус або отримує дохід від незареєстрованого виду діяльності, то потрібно буде працювати з ним як зі звичайною фізособою — з усіма ПДФО- та ЄСВ-наслідками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі