Теми статей
Обрати теми

Розрахунки мультивалютною карткою у відрядженні

Карпова Влада
Підприємство направляє водія в закордонвідрядження і видає йому корпоративну картку (мультивалютну), на яку перераховує гривні. За кордоном водій сплачує збір за проїзд закордонними шляхами, який установлений у валюті. При списанні банк сам конвертує гривні у валюту. Як бухгалтеру відобразити таку операцію у бухобліку:
— як придбання та перерахування валюти (оплата за безготівковим розрахунком послуг за кордоном);
— як використання суми гривень у відрядженні (авансовий звіт)?

Ми вважаємо, що другий варіант (гривневий) є більш обґрунтованим. Адже в цій ситуації на картковий рахунок зараховуються гривні та списуються також гривні. Банк самостійно відповідно до правил міжбанківської платіжної системи конвертує гривні в іноземну валюту та виходячи з установленого курсу списує необхідну кількість гривень.

Відповідно, у підприємства відсутня операція в іноземній валюті — господарська операція, вартість якої визначена в іноземній валюті або яка потребує розрахунків в іноземній валюті ( п. 4 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»).

Списану суму можна відобразити в інвалюті, але виключно для цілей внутрішньоуправлінського обліку. Обчислювати курсові різниці за заборгованістю підзвітної особи, що виникла, і відображати її за нормами П(С)БО 21 не потрібно.

Водночас для фіксації заборгованості підзвітної особи перед підприємством на момент списання коштів з картки слід визначити суму гривень, розраховану виходячи з курсу НБУ на дату такого списання (виникнення заборгованості), та інші витрати (на конвертацію валюти та на оплату комісійних банку).

Нюанс: банки зазвичай окремо не виділяють комісію за конвертацію валюти та закладають її до курсу конвертації, тому у виписці банку, очевидно, буде зазначений тільки курс конвертації.

Покажемо порядок відображення таких операцій на прикладі.

Приклад. Водій у відрядженні 25.01.16 р. вніс за допомогою мультивалютної картки плату за проїзд федеральними дорогами Росії в розмірі 1500 руб. Курс конвертації за даними банку становив 0,321919 грн. за 1 RUB. Усього було списано з картки 482,88 грн., курс НБУ на цю дату дорівнював 0,30770 грн. за 1 RUB.

Оплата витрат у закордонвідрядженні мультивалютною карткою

Дата

Господарська операція

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

25.01.16 р.

Списано суму з банківської картки

333

313

482,88

25.01.16 р.

Відображено заборгованість особи, яка відряджається, за оплаченими витратами (за курсом НБУ)

372

333

461,55
1500 RUB

25.01.16 р.

Відображено витрати від конвертації валюти
(482,88 - 461,55)

942

333

21,33

28.01.16

Працівник, який відряджається, подав звіт про понесені витрати

93

372

461,55
1500 RUB

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі