Теми статей
Обрати теми

ЮРЄПи та фіндопомога: можна, якщо обережно

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 05.02.16 р. № 2503/6/99-95-42-03-15

Податківці є цілком лояльними у ситуації, коли ЮРЄП надає поворотну фінансову допомогу (ПФД) іншим суб’єктам господарювання (юрособам або ФОП). Це вони підтвердили в листі, що коментувався.

Сума ПФД при її поверненні не включається до складу доходу такого платника. Це випливає з п.п. 3 п. 292.11 ПКУ.

Свою позицію ДФСУ підтверджує і в консультації з категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ. Також тут вони уточнюють, що єдиноподатник групи 3, який отримує ПФД, не включає її суму до складу ЄП-доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Обережно! У листі, що коментується, фіскали зазначають: діяльність ЮРЄПа з надання ПФД іншим юридичним особам (фізичним особам — підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво. А це вже заборонений вид діяльності на ЄП (п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Причому в консультації з категорії 107.04 ЗІР ДФСУ податківці, як і раніше, стверджують, що надання ПФД — це діяльність у сфері фінансового посередництва. Щоб обґрунтувати це, вони посилаються на код 64 у КВЕД-2010. Отже, оскільки фінансове посередництво для єдиноподатників заборонене ( п.п. 6 п. 291.5 ПКУ), спрощенці взагалі не можуть надавати ПФД. А якщо вже надали, то повинні залишити спрощену систему ( п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). Зауважимо, що тут ідеться про ППЄПів. На нашу думку, така позиція є неправомірною і позбавленою логіки, адже стосовно ЮРЄПів заборони немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі