Теми статей
Обрати теми

«Ми будували, будували…»: як ЖБК стати неприбутківцями

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 15.01.16 р. № 1379/7/99-99-19-02-02-17

Правила перебування у статусі неприбуткової організації (НПО) за минулий рік неодноразово змінювалися. Про те, як неприбутківцям відзвітувати за підсумками 2015 року, ви довідалися з нашої статті «Неприбутковий» звіт: граємо у «Що? Де? Коли»? // «БТ», 2016,  5, с. 3. Також корисним буде матеріал на с. 44 цього номера.

У листі, що коментується, ДФСУ нагадує один нюанс, який дозволяє житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) бути НПО: ЖБК придбавають статус неприбутковості з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому згідно із законом прийнято в експлуатацію закінчений будівництвом житловий будинок, і при цьому такий житловий будинок споруджував або придбавав цей ЖБК.

Об’єкти I — III категорій складності здаються в експлуатацію на підставі декларації про готовність об’єкта до експлуатації, а IV і V — на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації (п. 3 постанови КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» від 13.04.11 р. № 461).

Зверніть увагу! ЖБК для перебування у статусі НПО втрачає право здійснювати будівництво інших об’єктів.

Водночас ЖБК може надалі переоформитися на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При цьому ОСББ також є неприбутковими організаціями ( п.п. 133.4.6 ПКУ).

Що стосується ЖБК, унесених до Реєстру НПО станом на 01.01.15 р., то для підтвердження права перебування в ньому вони зобов’язані додатково подати до контролюючого органу документи, що підтверджують прийняття в експлуатацію для подальшого обслуговування житлового будинку, який споруджувався або отримувався ЖБК, а також відсутність здійснення таким ЖБК іншого будівництва. Інакше вони зобов’язані будуть подати «неприбутковий» звіт і розрахувати суму податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі