Теми статей
Обрати теми

Дохід, отриманий як неустойка: коли включати до доходу

Кравченко Дар’я
За рішенням суду контрагент повинен виплатити підприємству штраф за порушення умов договору. Коли таку суму включати до доходу?

Звичайно, до 01.01.15 р. таке запитання не виникало. Адже в  п. 137.13 ПКУ в редакції, що діяла до 01.01.15 р., було чітко прописано: суми штрафів та/або неустойки чи пені, отримані за рішенням сторін договору або відповідних держорганів, суду, уключати до складу доходів за датою їх фактичного надходження.

Це означало, що незалежно від того, коли прийнято рішення суду про сплату штрафу, до доходу ця сума потрапляла тільки після отримання коштів від штрафника.

Однак з 01.01.15 р. об’єктом обкладення податком на прибуток (ПНП) став фінрезультат, визначений відповідно до НП(С)БО або МСФЗ і скоригований на податкові різниці, передбачені розд. ІІІ ПКУ.

Тому тепер у вирішенні питання щодо дати включення суми штрафу до складу доходу слід орієнтуватися на бухоблікові правила.

Згідно з ними дохід визнається при збільшенні активу або зменшенні зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена ( п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»).

А це саме ваш випадок, оскільки на дату отримання рішення суду про виплату штрафу у вас виникла дебіторська заборгованість. Тобто збільшився актив через імовірність отримання майбутніх економічних вигод від його використання. При цьому зазначена сума достовірно визначена судом ( п. 5 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Виходить, що дохід підприємству доведеться відобразити незалежно від отримання грошей від порушника вже в момент його нарахування (проводка Дт 374 «Розрахунки за претензіями» — Кт 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»). Підтверджують це й податківці у своєму листі від 29.10.15 р. № 24312/10/28-10-06-11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі