Теми статей
Обрати теми

Як відмовитися від спецрежиму: порядок дій від ДФСУ

Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 11.02.16 р. № 4698/7/99-99-19-03-02-17

У листі, що коментується, податківці розглянули можливість:

• відмови сільгосппідприємств від застосування спеціального режиму обкладення ПДВ і переходу на загальний порядок сплати цього податку;

• перенесення сум ПДВ, сплачених під час придбання товарів, які не були використані при виробництві сільгосппродукції, до загальної ПДВ-декларації (з позначкою «0110»).

І перше, про що нагадали контролери — про те, що застосування сільгосппідприємством — платником ПДВ спеціального режиму є правом такого підприємства, а не його обов’язком ( п. 209.1 ПКУ).

Тому таке підприємство має право самостійно прийняти рішення, застосовувати йому спеціальний режим чи краще перейти на загальний порядок сплати ПДВ.

У разі ж обрання другого варіанта слід дотримуватися порядку переходу, прописаного в  Положенні № 1130*. Він включає всього 2 етапи:

* Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом МФУ від 14.11.14 р. № 1130.

Етап 1. Оскільки сільгосппідприємство добровільно відмовляється від спецрежиму, то до податкової йому слід подати ( п.п. «а» п. 6.21 розд. VI Положення № 1130):

1. Заяву про зняття такого підприємства з реєстрації як суб’єкта спеціального режиму оподаткування (за формою № 3-РС — додаток 9 до Положення № 1130).

2. Заяву про реєстрацію його платником ПДВ на загальних підставах (за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» — додаток 1 до Положення № 1130).

Однак як заповнити форму № 3-РС стосовно цього випадку, залишається загадкою. Адже в такій заяві необхідно вказати причину відмови від спецрежиму. А серед причин, зазначених у цій формі заяви, переходу на підставі самостійно прийнятого рішення не передбачено. Тому цілком можливо, що має вистачити тільки однієї заяви за формою № 1-ПДВ.

І ще. Оскільки конкретний строк подання такого документа у разі відмови від спецрежиму Положенням № 1130 не передбачений, то ви маєте право вибрати його самостійно.

Етап 2. Контролери протягом 3 робочих днів з дня отримання такої заяви знімають таке підприємство з реєстрації як суб’єкта спецрежиму, дотримуючись процедури перереєстрації, визначеної Положенням № 1130.

Зверніть увагу! У результаті таких змін дата реєстрації платником ПДВ у підприємства не змінюється.

При цьому датою виключення сільгосппідприємства з реєстру суб’єктів спецрежиму буде дата внесення відповідного запису до такого реєстру. Саме з цього моменту таке сільгосппідприємство:

• вважатиметься платником ПДВ на загальних підставах;

• зобов’язане подавати тільки загальну ПДВ-декларацію (з позначкою «0110»).

А тепер увага! У разі якщо сільгосппідприємство — платник ПДВ за результатами сільгоспдіяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спецрежимі ще має залишки товарів, які не були використані при виробництві сільгосппродукції, то суми ПДВ, сплачені під час придбання таких товарів, можуть бути перенесені зі спеціальної ПДВ-декларації (з позначками «0121» — «0123») до загальної ПДВ-декларації (з позначкою «0110»), поданої за останній звітний (податковий) період перебування на спецрежимі.

Як це зробити? Вам потрібно буде одночасно заповнити та подати дві ПДВ-декларації (загальну та спеціальну) за останній звітний період, протягом якого ви відмовилися від спецрежиму. Тоді залишки від’ємного значення зі знаком «-» ви покажете у спецдекларації (ряд. 13) і додатку ДС10 до неї (ряд. 8 відповідної таблиці). А потім цю саму суму (але тільки зі знаком «+») — у загальній ПДВ-декларації (ряд. 13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі