Теми статей
Обрати теми

«Тютюновий» акциз: як урахувати новації в акцизній декларації

Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 10.02.16 р. № 4506/7/99-99-19-03-03-17

На допомогу виробникам тютюнових виробів — платникам акцизу податківці видали лист, що коментується. У ньому вони нагадали про нововведення, які подарував Закон України від 24.12.15 р. № 909-VIII, і розповіли, як врахувати їх при поданні декларації. Зауважимо, що нової форми декларації досі немає, а тому потрібно використати чинну форму, затверджену наказом Мінфіну України від 23.01.15 р. № 14.

По-перше, змінили базу оподаткування для тютюнових виробів, щодо яких застосовують максимальні роздрібні ціни (МРЦ): МРЦ повинні розраховуватися з урахуванням ПДВ та акцизного податку. Нагадаємо: раніше в  пп. 214.1.1 і 214.1.2 ПКУ база розраховувалася без ПДВ. У декларації з акцизного податку це відображається так: у гр. 5 додатка 2 до декларації «Максимальна роздрібна ціна без ПДВ та з урахуванням акцизного податку» потрібно просто вказати МРЦ з ПДВ та акцизом.

По-друге, з’явився новий вид операцій, звільнений від обкладення акцизом, — реалізація відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення/утилізації ( п.п. 213.3.12 ПКУ). Такі операції слід відобразити у:

• гр. 15 додатка 1 до декларації «Сума податкового зобов’язання не сплачена через отримання пільг, грн»;

• гр. 9 додатка 4 до декларації «Сума акцизного податку, не сплачена з операцій, що: звільняються від оподаткування (грн)»;

• гр. Б12 декларації «Сума пільг з операцій, які звільняються від оподаткування ( пункт 213.3 статті 213 розділу VI Кодексу)».

Стосовно документального підтвердження таких операцій ДФСУ зауважила, що підтвердити їх можна первинними документами, технологічною, нормативно-технічною, планово-економічною та іншою документацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі