Теми статей
Обрати теми

Соціальні «покращення»: мобілізовані, індексація, пенсії...

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 24.12.15 р. № 911-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

Соціальне забезпечення явно урізають. Про це свідчать зміни до Закону, що коментується.

Середній заробіток за мобілізованими, строковиками і контрактниками все ще зберігається, але вже не компенсується з бюджету. Відповідну норму вилучили з  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП. А це означає, що роботодавці повинні виплачувати збережений середній заробіток зі своєї кишені.

Поріг індексації з 101 % підняли до 103 %.

Прибрали мінімальний розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких не сплачують аліменти, не можуть утримувати дитину або місцезнаходження яких невідоме. Якщо раніше в  ч. 8 ст. 118 Сімейного кодексу України йшлося про 30 % прожитмінімум на дитину, то тепер держдопомога призначається залежно від матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина. Крім того, таку мінімальну межу скасували і для допомоги на дітей одиноким батькам. Хоча правило розрахунку такої допомоги змінили, за рахунок чого виросте й сама допомога: різниця між 100 % (раніше — 50 %) прожитмінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу.

Визначення розміру оплати харчування дітей у дошкільних закладах повністю віддали до рук органів місцевого самоврядування.

Переглянули правила призначення пенсії за вислугу років деяким держслужбовцям (зокрема, працівники освіти, охорони здоров’я та соцзабезпечення, театрально-концертних закладів), а також на 2016 рік скасували пенсії працюючим пенсіонерам — держслужбовцям, прокурорам, суддям. При цьому загальна максимальна межа пенсії на період з 01.01.16 р. по 31.12.16 р. — 10740 грн. Це обмеження стосується пенсій, призначених з 01.01.16 р.

Закон діє з 01.01.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі