Теми статей
Обрати теми

Видобуваємо воду без дозволів: що для цього потрібно

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 08.12.15 р. № 867-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі»

Законом, що коментується, підкориговано правила отримання дозвільних документів для видобування корисних копалин місцевого значення і підземних вод. Зокрема, ним установлено, що землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати (оновлена ст. 23 Кодексу про надра):

• корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до 2 метрів;

• підземні води (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної води, за умови, що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 куб. метрів на добу.

А якщо підземні води (крім мінеральних) видобуває сільгосптоваровиробник (підприємство, в якого сільгоспчастка за попередній рік дорівнює або перевищує 75 %), для сільськогосподарських, виробничих, а також власних господарсько-побутових потреб, то він може це робити без дозволу, навіть коли потужність водозаборів перевищує 300 куб. метрів на добу.

Нагадаємо, що раніше без дозволу звичайні підприємства могли видобувати корисні копалини місцевого значення і підземні води за подібними вимогами, але лише для власних господарсько-побутових потреб. Тепер же без дозволу можна видобувати корисні копалини місцевого значення і підземні води і для виробничих цілей. Головне, робити це за встановленими вимогами.

Крім того, суб’єкти господарювання, які на момент набрання чинності Законом, що коментується, розпочали процес отримання таких дозволів, але тепер їх отримувати не повинні, можуть не продовжувати процедуру їх отримання.

Закон, що коментується, набрав чинності 01.01.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі