Теми статей
Обрати теми

Договір про електронні документи: боремося з розірванням «позаочі»

Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 06.01.16 р. № 168/6/99-99-11-02-02-15

У цьому листі порушені питання подання електронних документів до податкових органів. Податківці цитують багато законодавчих норм щодо електронного документообігу.

Але серед усього цього на окрему увагу заслуговує така норма: ДФСУ прямо визнала, що контролюючий орган має право розірвати Договір про визнання електронного документа (далі — Договір) в односторонньому порядку тільки у випадках, передбачених п. 4 розд. 6 додатка 1 до Інструкції № 233*. Так, розірвати договір без відома платника податків фіскали можуть, якщо платник податків:

* Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.08 р. № 233.

• не подав новий посилений сертифікат (сертифікат) відкритого ключа замість скасованих;

• змінив місце реєстрації.

Інших підстав для розірвання Договору в односторонньому порядку з боку контролюючих органів немає.

Цей лист можна використати як щит для захисту від місцевих податківців, які щоразу намагаються самостійно розірвати договір з незаконних підстав. Таку підставу вони вбачають, якщо до Договору включені інші підстави для одностороннього його розірвання, наприклад, відсутність за місцезнаходженням, порушення інших вимог законодавства.

Зверніть увагу! Такі дії є незаконними. Ви можете сміливо звертатися до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» або до бізнес-омбудсмена (заявку-скаргу можна залишити на сайті: https ://boi.org.ua). Також можна оскаржити такі дії податківців в адміністративному порядку або до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі