Теми статей
Обрати теми

«Трудова» квота — порахувати та відзвітувати просто!

Хмелевська Оксана, податковий експерт
Квота з працевлаштування неконкурентоспроможних громадян уже перестала бути екзотикою для більшості роботодавців. Пам’ятаєте? Якщо у вас налічується більше 20 працівників, то серед них обов’язково мають бути молодий, старожил, дбайливий батько чи інший «квотний» кадр. Повідомити про це потрібно до центру зайнятості. Забули, про що йдеться, чи вперше чуєте про це? Освіжити в пам’яті головне або ознайомитися з правилами вам допоможе наш матеріал.

Ласкаво просимо, любі «квотники»!

Почнемо з хорошого. «Трудову» квоту встановлено не для всіх роботодавців, а тільки для «підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників більше 20 осіб». Саме тому, на наш погляд, не повинні розраховувати «трудову» квоту роботодавці-підприємці незалежно від кількості працевлаштованих ними осіб. Адже вони не зазначені серед тих, хто повинен ( ч. 2 ст. 14 Закону про зайнятість). І хоча з роз’яснень Мінсоцполітики (див. лист від 23.09.13 р. № 733/021/106-13) випливає зворотне, ми з цим категорично не згодні.

Визначити чисельність для квоти досить просто — за показником СКШП за минулийрік. Якщо це значення більше 20, то ви «квотник», менше або дорівнює 20 — щасливець, але можете ознайомитися з нашою статтею на майбутнє.

Чому дорівнює квота і кого включаємо

Розмір «трудової» квоти на 2016 рік дорівнює 5 % СКШП за 2015 календарний рік ( ст. 14 Закону про зайнятість). Його розраховуйте самостійно!

Кого включати в рахунок виконання «трудової» квоти? Тих працівників, які:

по-перше, працевлаштовані на вашому підприємстві на умовах повної зайнятості за основним (!) місцем роботи. А отже, працівників з неповним робочим часом, у тому числі й сумісників, до розрахунку не беремо;

по-друге, мають додаткові гарантії з працевлаштування (крім інвалідів, що не досягли пенсійного віку, установленого ст. 26 Закону № 1058). Перелічуємо цих «завидних женихів і наречених» у табл. 1.

Таблиця 1. Вони мають додаткові гарантії з працевлаштування

№ з/п

Категорії осіб

Документи, що підтверджують статус працівника

1

Один з батьків або особа, яка їх замінює і:

1.1

• утримує дитину (дітей) віком до шести років

1. Копія свідоцтва про народження дитини.

2. Копія рішення місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування про встановлення опіки чи піклування над такою дитиною або рішення суду — для осіб, які замінюють батьків

Важливо! Для того щоб облікувати свого працівника в рахунок виконання «трудової» квоти, необхідно отримати від роботодавця другого з батьків дитини письмове підтвердження про умови працевлаштування такого другого з батьків, тобто про те, що він не працевлаштований у рахунок виконання «трудової» квоти (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.13 р. № 682/021/106-13).

1.2

• виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда

1. Копія пенсійного посвідчення(1) із записом про інвалідність — для осіб, які виховують дитину-інваліда.

2. Довідка про отримання (неотримання) допомоги за формою, наведеною в додатку 11 до Інструкції № 345— для одинокої матері (батька).

3. Документи, зазначені в п. 1.1 таблиці

Зараховуємо в рахунок виконання квоти до досягнення дитиною 14 років або дитиною-інвалідом 18 років.

1.3

• утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності)

1. Копія пенсійного посвідчення(1), що містить запис про інвалідність.

2. Довідка про отримання (неотримання) допомоги за формою, наведеною в додатку 11 до Інструкції № 345— для одинокої матері (батька).

3. Документи, зазначені в п. 1.1 таблиці

Зараховуємо до досягнення батьками пенсійного віку згідно зі ст. 26 Закону № 1058.

2

Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування

Копія виписки з електронної обліково-статистичної картки дитини за формою, затвердженою наказом Мінмолодьспорту від 18.11.2008 р. № 4580

Зараховуємо до досягнення ними 18 років.

3

Особи, звільнені після відбування покарання або примусового лікування

Копія довідки про звільнення за формою, наведеною в додатку 9 до Інструкції про роботу відділів (груп, секторів, старших інспекторів) контролю за виконанням судових рішень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, затвердженої наказом Мін’юсту від 08.06.12 р. № 847/5

Зараховуємо до моменту припинення трудових відносин з роботодавцем, який прийняв їх на роботу.

4

Молодь віком до 35 років, яка:

4.1

• закінчила або припинила навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, ПТНЗ та ВНЗ (протягом 6 місяців після закінчення або припинення навчання) і вперше приймається на роботу

Копія диплома чи іншого документа про освіту

Зараховується протягом 3 років з дня прийняття на роботу.

4.2

• звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом 6 місяців після закінчення або припинення служби) і вперше приймається на роботу

Копія військового квитка

Зараховуємо протягом 3 років з дня укладення першого трудового договору після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби.

5

Особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону № 1058 залишилося 10 і менше років

Копія паспорта

Зараховуємо до настання пенсійного віку.

6

Особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу

Копія свідоцтва про народження дитини

Зараховуємо протягом 3 років з дня прийняття їх на роботу.

(1) Пенсійне посвідчення відсутнє? Замість нього можна надати:

• копію посвідчення особи, яка отримує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III (див. наказ Мінпраці від 16.11.07 р. № 612);

• копію форми № 080/о, затвердженої наказом МОЗ від 04.12.01 р. № 482;

• копію форми № 157-1/о, затвердженої наказом МОЗ від 30.07.12 р. № 577.

 

А якщо за квотою недобір? Тут два варіанти: або шукайте самостійно, кого працевлаштувати в рахунок виконання «трудової» квоти, або звертайтеся за допомогою до центру зайнятості (ЦЗ).

Звітність: форма, правила подання, строки, заповнення

За «трудовою» квотою подають до ЦЗ Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 2015 рік (далі — Інформація). Її форму наведено в додатку до Порядку № 271.

Способи подання Інформації Порядок № 271 «засекретив». Але з усних роз’яснень спеціалістів ЦЗ випливає, що її потрібно подавати на паперових носіях особисто. На щастя, подати Інформацію можна до будь-якого найближчого ЦЗ незалежно від місцезнаходження підприємства.

Строк подання Інформації не пізніше 1 лютого («святково-вихідне» перенесення для її подання не передбачене). Зауважимо: 1 лютого 2016 року — понеділок, а отже, ця дата буде граничним строком для подання Інформації за 2015 рік.

Переходимо до заповнення рядків Інформації.

Зверніть увагу! У цьому році профільні держоргани змінили думки щодо того, як треба заповнювати Інформацію. Свіжі рекомендації з заповнення ви знайдете у листі Мінсоцполітики від 05.11.15 р. № 430/021/106-15 (див. табл. 2).

Таблиця 2. Заповнюємо рядки Інформації правильно

Код рядка

Пояснення

01

Проставляйте СКШП за 2014 рік (у цілих одиницях). Її розраховуйте згідно з  п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286

02

Зазначайте СКШП за 2015 рік щодо працівників, які мали додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку, установленого ст. 26 Закону № 1058) і при цьому були працевлаштовані на умовах повної зайнятості

03

Зазначайте кількість штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем, відповідно до «трудової» квоти у 2015 році. Цей показник дорівнює 5 % від показника, проставленого в рядку 01 Інформації. Отриманий результат округлюємо до цілих за загальноарифметичними правилами (п. 3.3 Порядку № 271).

04

Зазначайте чисельність громадян, яких ваше підприємство планує працевлаштувати в рахунок квоти у 2016 році (5% від СКШП за 2015 рік). Заповнюєте, якщо «недобір» або якщо хочете працевлаштувати неконкурентоспроможних громадян понад квоту

 

А якщо?..

За неподання або несвоєчасне подання Інформації, як і за невиконання квоти, відповідальність не передбачено.

Але! Вас можуть покарати за необґрунтовані відмови у працевлаштуванні неконкурентоспроможних громадян у межах невиконаної квоти, зокрема, якщо громадянина прислав ЦЗ.

Штраф становить 2 МЗП (на сьогодні 2756 грн.), установлені на момент виявлення порушення ( ст. 53 Закону про зайнятість), за кожну таку відмову.

Документи та скорочення статті

Закон про зайнятість — Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Закон № 1058 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.09.2003 р. № 1058-IV.

Порядок № 271 — Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затверджений наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271.

Інструкція № 345Інструкція щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги, затверджена наказом Мінпраці від 19.09.2006 р. № 345.

СКШП — середньооблікова кількість штатних працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі