Теми статей
Обрати теми

Декларування підприємницьких доходів: авансові платежі

Федченко Тетяна, начальник відділу — заступник начальника Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Яку суму відображати в рядку 4 «Загальна річна сума авансових платежів <...>» розділу II додатка Ф4 до річної декларації про доходи?

Згідно з редакцією ПКУ, яка діяла до 01.01.16 р., за результатами календарного року фізичні особи — підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси, в якій також вказують авансові платежі з податку на доходи ( п. 177.5 ПКУ).

Відповідно до п.п. 177.5.3 ПКУ остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, вказаними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Таким чином, якщо сума авансових платежів, фактично сплачених протягом 2015 року, відрізняється від зазначеної в декларації про доходи за 2014 рік, наприклад, у зв’язку з реалізацією підприємцем права зменшити розмір авансових платежів, що передбачено п.п. 177.5.1 ПКУ, у рядку 4 «Загальна річна сума авансових платежів <...>» розділу II додатка Ф4 до річної декларації про доходи слід вказувати загальну річну суму авансових платежів, розраховану виходячи з даних, зазначених у додатку 5 до декларації про доходи за 2014 рік, з урахуванням змін, які відбулися протягом 2015 року. Що узгоджується з положеннями п.п. 177.5.3 ПКУ.

Звертаємо увагу, що з 01.01.16 р. при поданні декларації підприємцями (у тому числі й за 2015 рік) авансові платежі наступного року не розраховуються, а ПДФО від підприємницької діяльності необхідно буде сплачувати поквартально на підставі даних Книги обліку доходів і витрат. При цьому сплата здійснюватиметься до 20-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому отримані доходи. Якщо доходи за квартал відсутні (або квартал був збитковим) сплачувати ПДФО не потрібно. Платіж за четвертий квартал не розраховується та не сплачується. Остаточний розрахунок проводиться за підсумками річної декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі