Теми статей
Обрати теми

Спецрежим з ПДВ: вимоги податківців до сільгосппослуг

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 20.05.16 р. № 17612/7/99-99-15-03-02-17

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на запитання, чи може підприємство, яке обрало спецрежим з ПДВ, у межах спецрежимної діяльності надавати послуги з використанням сільськогосподарської техніки разом з персоналом, що її обслуговує.

Податківці не проти того, щоб у межах спецрежимної діяльності сільгосппідприємство надавало такі послуги та відображало їх у ПДВ-декларації з кодом «0121», але за умови, що такі послуги:

1) надаються саме сільськогосподарському підприємству.

Про те, що для віднесення таких послуг до спецрежимної діяльності, вони мають надаватися саме сільгосппідприємствам, прямо йдеться у  п.п. 209.15.2 ПКУ. Тому в цьому податківці мають рацію. Водночас у листі, що коментується, вони, згадуючи про таке обмеження, навели витяг із п. 209.6 ПКУ. У цьому пункті йдеться про вузьке коло сільгоспників, які мають право обрати спецрежим з ПДВ. Тобто фіскали натякають, що надавати «спецрежимні» послуги з використанням сільськогосподарської техніки разом з персоналом можна виключно сільгосппідприємствам, які є платниками спецрежиму з ПДВ.

На наш погляд, обмежувати коло отримувачів таких послуг лише сільгосппідприємствами, які обрали спецрежим, некоректно. Річ у тім, що є частина сільгосппідприємств, які відповідають вимогам, що дають право обрати спецрежим з ПДВ, але його не обрали. Крім того, у  п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ йдеться про сільгосптоваровиробника, а не про сільгосппідприємства. Це зовсім різні поняття. Водночас оскільки контролери і раніше наполягали на цьому (див. лист Міндоходів від 27.04.13 р. № 1729/6/99-99-19-04-02-15), то напевно сперечатися з ними буде марною справою.

Наголосимо також і на тому, що у  п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ згадуються не тільки сільгосппідприємства, а й звичайні фізособи. Тому ми вважаємо, що надання таких послуг фізособам теж дає право відносити такі операції до спецрежимних. Чому про них забули контролери — незрозуміло;

2) пов’язані виключно з допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту.

Такий висновок податківців є логічним і справедливим. Річ у тім, що у  п.п. 209.17.14 ПКУ, в якому перелічені види послуг, що можна надавати з використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу, є посилання на категорію 01.41.0 КВЕД, але не діючого класифікатора ДК 009:2005. Тому в листі, що коментується, податківці, проаналізувавши положення нового класифікатора ДК 009:2010, і стверджують, що під спецрежимну діяльність потрапляють усі операції, які потрапили до категорії 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві». Детальний перелік таких послуг шукайте у Методологічних основах та поясненнях до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.11 р. № 396;

3) надаються з використанням власної сільгосптехніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги). Пояснюють такий висновок контролери тим, що під спецрежим підпадають, зокрема, послуги, які надаються безпосередньо суб’єктом спецрежиму з ПДВ, крім придбання таких послуг у інших осіб ( п. 209.7 ПКУ). Тобто з переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані в інших осіб.

На наш погляд, висновок контролерів хибний. Справа в тому, що при наданні послуг за допомогою орендованої техніки не відбувається перепродаж послуг. Наприклад, підприємство орендує трактор (без тракториста) і надає послуги з оранки землі (роботу виконує тракторист сільгосппідприємства). У цьому випадку сільгосппослугу надає саме сільгосппідприємство. До того ж у визначенні сільгосппідприємства ( п. 209.6 ПКУ) прямо сказано, що для надання послуг можна використовувати власні або орендовані основні фонди (наприклад, техніку).

Водночас будьте готові відстоювати таку позицію перед податківцями. Аргументи ми вам навели.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі