Теми статей
Обрати теми

Помилка в розрахунку коригування: як виправити задвоєння?

Кравченко Дар’я
Платник ПДВ з метою анулювання податкової накладної склав до неї «зменшуючий» розрахунок коригування. Однак при його заповненні допустив помилку — поставив знак «-» не лише до гр. 7 «Зміна кількості, об’єму, обсягу», а й до гр. 8 «Ціна постачання товарів/ послуг». Унаслідок чого сума податкових зобов’язань замість зменшення почала двоїтися. Як виправити таку помилку?

Скажемо відразу: для того щоб виправити допущену помилку, необхідно виписати ще один розрахунок коригування (РК) до тієї самої податкової накладної (ПН). Проблеми тут можуть виникнути лише з його заповненням. Однак про все по черзі.

Виписуючи РК, не можна випускати з уваги алгоритм його заповнення. Наприклад, для того щоб анулювати дані ПН, виписаної на постачання товару, платнику ПДВ доводиться складати РК, в якому він:

• у гр. 7 показує кількість товару зі знаком «-»;

• а до гр. 8 просто переносить значення гр. 7 ПН (ціну товару).

Тоді перемноживши ці дані, у гр. 13 «Обсяги постачання (база оподаткування)» він отримає від’ємне значення, унаслідок чого ПН й обнулиться.

Приклад. Платник ПДВ виписав ПН на постачання товару у кількості 10 штук за ціною 240 грн. (у тому числі ПДВ  40 грн.). Однак через деякий час покупець відмовився від отриманого товару та повернув його постачальнику. Останній виписав РК на дату повернення.

Якщо чітко дотримуватися алгоритму заповнення, складений РК має виглядати так:

img 1

Рис. 1. Правильний РК, що анулює дані ПН

Якщо ж продавець помилиться і у гр. 8 РК зазначить ціну товару зі знаком «-», то у його гр. 13 виявиться вже додатне значення. У результаті проведене коригування не лише не зменшить податкові зобов’язання (ПЗ) у ПН, але навіть подвоїть їх.

Що у такому разі робити? Виписувати новий РК до тієї самої ПН. Тільки цього разу ціль його складання полягатиме не в коригуванні ПЗ постачальника та податкового кредиту покупця внаслідок повернення товару, а в необхідності виправити допущену помилку (прибрати задвоєння, що виникло).

Ось тільки заковика полягає в тому, що відкоригувати тільки помилкові дані (ціну та обсяг постачання), не зачіпаючи кількість товару, не вдасться.

На нашу думку, найкраще буде в одному РК прибрати задвоєний обсяг постачання так:

img 2

Рис. 2. Другий РК, що виправляє помилку, допущену в першому РК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі