Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо та сплачуємо ЄСВ: тепер за новою Інструкцією

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Мінфін нарешті привів у відповідність до чинних ЄСВ-правил Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449 (далі — Інструкція).

Встановлена єдина ставка ЄСВ — 22 % для звичайних підприємств і підприємців, а також збережені пільгові ставки для юросіб і підприємств (організацій) громадських організацій інвалідів на зарплату працівників-інвалідів (8,41 % і 5,5 % відповідно), а також для організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів (5,3 %).

Зникла з ІІнструкції черговість уключення виплат до бази нарахування ЄСВ. Це також пов’язане з введенням єдиної ставки ЄСВ. Також чітко прописано, що вимога щодо сплати ЄСВ з мінзарплати застосовується до бази нарахування ЄСВ основних працівників за умови перебування в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Також є й сюрпризи. Так, підприємці на ЄП — пенсіонери за віком або інваліди можуть сплачувати ЄСВ за себе за умови добровільної участі у страхуванні. Однак, на відміну від  Закону про ЄСВ, в Інструкції така участь розуміється як самостійне визначення для себе бази нарахування ЄСВ, а не підписання договору.

Не нараховувати ЄСВ на винагороду контрагента-підприємця можна тільки в разі, якщо роботи/послуги відповідають видам діяльності в ЄДР. Оновлена Інструкція дозволяє підтверджувати такі види діяльності тільки витягом з ЄДР (раніше можна було використовувати відомості з ЄДР у будь-якому вигляді).

Деталі — на с. 27 номера.

Наказ діє з 17.05.16 р.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі