Теми статей
Обрати теми

Ліквідація основних засобів: як нарахувати ПДВ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці розглянули питання нарахування ПДВ при ліквідації основних засобів (ОЗ) за самостійним рішенням платника. Така операція розглядається як постачання зазначених ОЗ за звичайними цінами, але не нижче їх балансової вартості на момент ліквідації ( п. 189.9 ПКУ).

Тому для правильного нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) платнику ПДВ потрібно з’ясувати звичайну ціну зазначених ОЗ.

Звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлене ПКУ ( п.п. 14.1.71 ПКУ). Однак ОЗ, які ліквідуються, не мають договірної ціни.

У такому разі контролери говорять: якщо не доведене зворотне, вважається, що звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Але попереджаємо: це не просто ціна, яка склалася на ринку. Це ціна, за якою продаж товарів здійснюється непов’язаним особам, не в порядку примусової реалізації та за цінами, що діють на ринку на такі товари ( п.п. 14.1.219 ПКУ). При цьому брати треба ідентичні (а за відсутності — однорідні) ОЗ у порівнянних економічних умовах.

Крім того, слід урахувати такий нюанс. Якщо при здійсненні операції обов’язковим є проведення оцінки, основою для визначення звичайної ціни буде вартість об’єкта оцінки.

Отже, при ліквідації ОЗ за самостійним рішенням, ПЗ потрібно нараховувати, виходячи з:

ринкової ціни, визначеної на момент ліквідації таких ОЗ згідно з вимогами п.п. 14.1.219 ПКУ, — у загальному випадку;

оціночної вартості такого ОЗ — якщо при ліквідації основних засобів обов’язковим є проведення оцінки.

Але (!) у будь-якому разі не нижче балансової вартості ОЗ на момент їх ліквідації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі