Теми статей
Обрати теми

Безоплатна передача акцій: коли ПДВ сплачувати не потрібно

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці пояснили правила обкладення ПДВ операції з безоплатної передачі акцій державного сільгосппідприємства фізичним особам — працівникам товариства.

Щоб безоплатна передача акцій не потрапила під обкладення ПДВ, необхідно, щоб такі акції передавалися працівникам (прирівняним до них особам) радгоспів та інших сільськогосподарських підприємств, що приватизуються, відповідно до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» від 10.07.96 р. № 290/96-ВР ( п.п. 197.1.13 ПКУ). Перелік підприємств, при приватизації яких безоплатна передача акцій звільняється від обкладення ПДВ, наведено у додатку до постанови Кабміну від 23.02.11 р. № 127.

Спираючись на це, податківці наполягають на тому, що безоплатна передача акції своїм працівникам підприємствами, які не включені до вищезгаданого переліку, змушує оподатковувати такі операції у загальновстановленому порядку за ставкою ПДВ 20 %.

На наш погляд, уникнути обкладення ПДВ при передачі своїм працівникам акцій можуть і підприємства, які не потрапили до згаданого переліку. Але для цього необхідно, щоб були виконані певні умови. Річ у тому, що відповідно до п.п. 196.1.1 ПКУ не є об’єктом оподаткування операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб’єктами підприємницької діяльності.

Тобто якщо мова йде про передачу акцій на етапі емісії або про продаж за кошти (навіть за символічну плату), то ця операція не буде обкладатись ПДВ, хоч і не підпадає під пільгові норми п.п. 197.1.13 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі