Теми статей
Обрати теми

Електронні документи: що показати фіскалам на перевірку

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, ви знайдете відповідь на запитання: як надати податківцям під час перевірки документи, які зберігаються в електронному вигляді? Дійсно, може, фіскалів посадити перед монітором? Чи, може, скинути документи на флешку? Однак ні, діяти слід інакше.

Розпочнемо з такого: якщо ви складаєте та зберігаєте первинні документи і регістри бухобліку на машинних носіях інформації, то повинні за свій рахунок виготовити їх паперові копії на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів і відповідних органів у межах їх законних повноважень ( п. 6 ст. 9 Закону про бухоблік).

Крім того, п. 85.8 ПКУ дозволяє (службовій) посадовій особі контролюючого органу, яка проводить перевірку, у випадках, передбачених ПКУ, отримувати від платника податків або його законних представників копії документів, що належать до предмета перевірки. Такі копії мають бути посвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

Звідси випливає, що платники податків, які ведуть бухгалтерський і податковий облік в електронному вигляді, зобов’язані під час проведення перевірок надати посадовим особам контролюючого органу на їх вимогу паперові копії документів, що належать до предмета перевірки.

Також слід пам’ятати, що такі копії мають бути посвідчені (на них мають бути підписи та печатка (за наявності останньої)).

В аналогічному порядку потрібно зберігати та надавати на перевірку податкові накладні (див. «БТ», 2016, № 20, с. 43).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі