Теми статей
Обрати теми

Працівники-новачки: як визначити базовий місяць

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Департаменту стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України
Нові правила індексації зарплати все ніяк не «устаканяться». Про що ми? Та про визначення базового місяця при індексації зарплати для новоприйнятих працівників. Річ у тім, що якщо орієнтуватися на дату, з якої почали застосовуватися нові правила індексації (на 1 грудня 2015 року), то, чітко кажучи, залежно від того, коли прийнято новачка, базові місяці будуть різними (див. «БТ», 2016, № 16, с. 33). Проте фахівці Мінсоцполітики пропонують застосовувати правила індексації зарплати для новачків, які прийняті до 1 грудня 2015 року, такі ж, як і для новачків, які прийняті після цієї дати. Детальніше — читайте нижче.

З 1 грудня 2015 року до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), зокрема, для новоприйнятих працівників ввели норму, згідно з якою обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 цього Порядку).

Як застосовувати цю норму для індексації зарплати новоприйнятих працівників залежно від дати прийняття: до і після 01.12.15 р.?

Новоприйнятий працівник — визначаємо базовий місяць

Щоб розставити всі крапки над «і» при визначенні базового місяця для індексації зарплати новоприйнятих працівників, нагадаємо, як це було до 1 грудня 2015 року і стало після.

Правила індексації до 01.12.15 р. Для індексації зарплати працівників-новачків за «старими» правилами (до 01.12.15 р.) обчислення ІСЦ розпочиналося з місяця прийняття працівника на роботу. Тобто умовно за базовий місяць можна було рахувати місяць, що передує місяцю прийняття на роботу.

Таким чином, для таких працівників-новачків базові місяці визначалися в безпосередній залежності від того, коли вони влаштувалися на роботу. Отже, у працівників, прийнятих на одні й ті самі посади і з однаковими посадовими окладами, але в різні місяці, коефіцієнти та суми індексації були різними.

Правила індексації після 01.12.15 р. Правила індексації зарплати для новачків за новими вимогами визначено в  п. 102 Порядку № 1078.

Згідно з цим пунктом для індексації зарплати новоприйнятих працівників орієнтиром буде місяць останнього підвищення окладу за посадою. А отже, тепер розрахунок ІСЦ не прив’язаний до місяця прийняття на роботу. Важливим є тільки факт підвищення посадових окладів за посадою.

Проблем із визначенням базового місяця для працівників, прийнятих на роботу після 1 грудня 2015 року, немає. Тут усе чітко прописано в  Порядку № 1078 — орієнтуйтеся на місяць останнього підвищення окладу за посадою або місяць введення посади до штатного розпису. Запитання виникають щодо визначення базового місяця для працівників, прийнятих до 1 грудня 2015 року.

Для таких працівників можна виділити 2 ситуації з визначення базового місяця.

Ситуація 1. Оклад збільшився

Тут усе просто. Незалежно від того, коли був прийнятий на роботу співробітник (до чи після 1 грудня 2015 року), у разі підвищення окладу базовим місяцем буде визначено якраз місяць, у якому підвищився оклад такого працівника. Так, якщо працівник був прийнятий на роботу до 01.12.15 р. і для нього встановили умовно базовий місяць залежно від місяця прийняття на роботу, а надалі за його посадою (аналогічними посадами) був збільшений оклад, то місяць, у якому сталося підвищення, стає базовим. І в разі прийняття після 01.12.15 р. на аналогічну посаду з однаковими посадовими окладами ще одного працівника умови визначення базового місяця будуть однаковими — місяць останнього підвищення окладу за посадою. Тобто як не крути, а коефіцієнт індексації для працівників, прийнятих як до, так і після 1 грудня 2015 року, у цьому випадку буде однаковим.

А як бути, якщо підвищення посадового окладу у новачка не було?

Ситуація 2. Оклад не підвищувався

У цій ситуації для працівників, прийнятих на роботу до 01.12.15 р., також застосовуйте п. 102 Порядку № 1078 (ср. ). Так, якщо працівник був прийнятий до 01.12.15 р., то з 1 грудня 2015 року для нього орієнтиром буде місяць останнього підвищення окладу за посадою або місяць уведення посади до штатного розпису.

Таким чином, з 01.12.15 р. слід дотримуватися єдиного підходу при визначенні базового місяця і розрахунку приросту ІСЦ для новачків, прийнятих як до 1 грудня 2015 року, так і після. А отже, для осіб, працевлаштованих до 1 грудня 2015 року, починаючи з грудня 2015 року слід було переглянути умовний базовий місяць (змінити базовий місяць, визначений за старими правилами індексації, на місяць останнього підвищення окладу за посадою). Приріст ІСЦ для проведення індексації зарплати для них з 1 грудня 2015 року і після розраховують з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу за посадою.

Приклад 1. На підприємстві штатним розписом передбачено посаду менеджера. Останнє підвищення окладу за нею було в липні 2015 року. У листопаді 2015 року на цю посаду було прийнято працівника.

Працівник був прийнятий на роботу в листопаді 2015 року. Для нього на той момент за «старими» правилами індексації зарплати був умовно визначений базовий місяць — жовтень 2015 року (місяць, що передує місяцю прийняття на роботу), а обчислення ІСЦ здійснювали з місяця прийняття на роботу, тобто з листопада 2015 року. Уперше для нього право на індексацію зарплати могло виникнути в січні 2016 року (у місяці, що настає після опублікування ІСЦ за листопад-2015). Коефіцієнт індексації дорівнював би 2,0 %, а сума індексації за повністю відпрацьований місяць становила б 27,56 грн.

Але з 1 грудня 2015 року для новоприйнятих працівників діють нові правила визначення базового місяця. Тому, незважаючи на те що працівник був прийнятий на роботу в листопаді 2015 року, до набуття чинності новими правилами індексації для нього використовуємо новий п. 102 Порядку № 1078 і орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою. Таке підвищення було в липні 2015 року, тому в таблиці коефіцієнтів і сум індексації орієнтуйтеся на липень-2015.

Таким чином, у грудні 2015 року для працівника слід було переглянути базовий місяць — змінити базовий місяць жовтень-2015 на місяць підвищення окладу липень-2015. У грудні 2015 року він має право на індексацію зарплати на коефіцієнт індексації 1,5 % (сума індексації зарплати за повністю відпрацьований місяць — 20,67 грн.). На цей самий коефіцієнт потрібно було індексувати зарплату і в січні 2016 року. А ось у лютому — квітні 2016 року його зарплату потрібно індексувати вже на коефіцієнт індексації 2,9 % (сума індексації за повністю відпрацьований місяць — 39,96 грн.).

Приклад 2. У січні 2015 року до штатного розпису було введено нову посаду менеджера зі збуту з посадовим окладом 4000 грн. У цьому самому місяці на неї був прийнятий працівник. Посадовий оклад за посадою не змінився.

Для працівника, прийнятого в січні 2015 року на новостворену посаду, умовним базовим місяцем був місяць, що передує місяцю прийняття, тобто грудень-2014. При індексації зарплати в таблиці коефіцієнтів і сум індексації слід було орієнтуватися на грудень-2014.

З 1 грудня 2015 року правила визначення базового місяця для новоприйнятих працівників змінилися. А отже, у грудні-2015 слід було змінити базовий місяць, визначений за «старими» правилами (грудень-2014), на місяць, у якому було введено посаду до штатного розпису (січень-2015). Адже саме цього місяця було встановлено оклад за посадою менеджера зі збуту. Тому в таблиці коефіцієнтів і сум індексації починаючи з грудня 2015 року орієнтуйтеся на січень-2015.

Таким чином, у грудні 2015 року працівник мав право на індексацію зарплати на коефіцієнт індексації 35,9 % (сума індексації зарплати за повністю відпрацьований місяць — 494,70 грн.). З січня і по квітень 2016 року зарплату потрібно було індексувати на коефіцієнт індексації 38,0 % (сума індексації за повністю відпрацьований місяць — 523,64 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі