Теми статей
Обрати теми

«Доля» індексації переведених працівників

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Департаменту стратегічного планування та аналізу Мінсоцполітики
Працівника, який був прийнятий за строковим трудовим договором на посаду майстра ділянки на період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років іншого працівника, з березня 2016 року перевели (за його заявою) на вакантну посаду майстра тієї самої ділянки з колишнім окладом. До переведення працівнику з вересня 2015 року виплачували фіксовану суму індексації щомісячно (460 грн.) і поточну індексацію (за лютий 2016 року) за цією посадою (19,29 грн., базовий місяць — вересень 2015 року).
Чи втрачає працівник після такого переведення право на отримання фіксованої суми індексації (460 грн.), якщо назва посади та розмір окладу не змінилися? Як обчислити суму індексації зарплати такому працівнику з березня 2016 року (після переведення)?

Для відповіді на запитання звернемося до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078.

Згідно з  п. 102 цього Порядку для працівників, переведених на іншу роботу, зокрема на тому самому підприємстві, обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник.

Тобто для індексації зарплати переведеного працівника потрібно орієнтуватися на місяць останнього підвищення посадового окладу за посадою, яку він обіймає після переведення.

За умовами запитання випливає, що сума фіксованої індексації (460 грн.) після переведення працівника не зберігається. При визначенні права на поточну суму індексації необхідно орієнтуватися на місяць підвищення посадового окладу за посадою, на яку працівник був переведений. У ситуації, що ми розглядаємо, місяць буде той самий — вересень 2015 року. Він і стане базовим.

Отже, сума поточної індексації за березень 2016 року становить 19,29 грн. (ІСЦ для цілей індексації зарплати — 1,4 %), за квітень 2016 року — 19,29 грн., за травень 2016 року — 20,30 грн. (1,4 % х 1450 грн., де 1450 грн. — прожитковий мінімум на працездатну особу за травень 2016 року).

Зауважимо: такі суми поточної індексації виплачуються за повністю відпрацьовані місяці.

Працівника, який працює інженером, тимчасово з листопада 2014 року по листопад 2015 року перевели (за його заявою) на посаду заступника начальника відділу. З грудня 2015 року він повернувся на посаду інженера, яку обіймав раніше.

Чи втрачає право працівник після повернення на посаду інженера, яку він обіймав раніше, на отримання фіксованої суми індексації, яку він отримував на посаді заступника начальника відділу, якщо переведення на іншу посаду було тимчасовим? Як обчислити суму індексації зарплати такому працівнику з грудня 2015 року (після повернення на посаду інженера)?

І в цій ситуації ми повинні керуватися п. 102 Порядку № 1078, згідно з яким при переведенні працівника з грудня 2015 року на посаду, яку він обіймав раніше, право на фіксовану суму індексації він втрачає. Для визначення права на поточну індексацію необхідно орієнтуватися на місяць підвищення посадового окладу за посадою інженера. При цьому не має значення, що працівник повернувся на посаду, яку обіймав раніше.

Припустимо, що востаннє за посадою інженера посадовий оклад підвищувався у вересні 2015 року.

Тоді працівник має право на поточну індексацію:

• за лютий, березень, квітень 2016 року — в розмірі 19,29 грн. (1,4 % x 1378 грн.);

• за травень 2016 року — в розмірі 20,30 грн. (1,4 % х 1450 грн.).

Такі суми поточної індексації виплачуються за повністю відпрацьовані місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі