Теми статей
Обрати теми

Уцінка ОЗ на спрощенці, дооцінка на загальній: податківці дають «зелене світло» податковим різницям

Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

Нагадаємо: у випадку коли «високодохідний» платник податку на прибуток проводить дооцінку основних засобів (ОЗ), то він має врахувати податкові різниці, що виникають, передбачені у пп. 138.1 та 138.2 ПКУ.

Їх суть полягає в тому, що фінрезультат до оподаткування:

збільшується на суму уцінки та втрат від зменшення корисності ОЗ або нематеріальних активів, включених до витрат звітного періоду за бухобліковими правилами;

зменшується на суму дооцінки та вигод від відновлення корисності ОЗ або нематеріальних активів у межах попередньо віднесених до витрат уцінки та втрат від зменшення корисності ОЗ або нематеріальних активів, проведених за бухобліковими правилами.

Якщо і уцінка, і дооцінка ОЗ проводяться, коли суб’єкт господарювання перебуває на загальній системі оподаткування, все ясно і зрозуміло. Водночас коли уцінка ОЗ була проведена на спрощеній системі оподаткування, а дооцінка — після переходу на загальну систему, то виникає закономірне запитання: чи можна застосовувати в цьому випадку податкові різниці?

Відповідь на це запитання дали податківці у листі, що коментується. Вони заявили, що незалежно від того, коли у суб’єкта господарювання відбулася уцінка ОЗ, фінрезультат до оподаткування слід зменшити на суму дооцінок ОЗ, проведених у межах попередньо віднесених до витрат уцінок ОЗ (навіть якщо уцінка відбулась на спрощеній системі оподаткування).

Доволі лояльне і, що найголовніше, справедливе роз’яснення. Водночас оскільки вищенаведене роз’яснення є індивідуальною консультацію, щоб застосовувати такий підхід, ми б радили отримати подібну консультацію на свою адресу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі