Теми статей
Обрати теми

Перехід на загальну систему: для перехідних послуг податкові різниці не передбачені

Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок оподаткування перехідних послуг при переході з єдиного податку (ЄП) на загальну систему оподаткування. Вони наполягають, що у розд. III ПКУ не передбачено податкових різниць для таких операцій:

1) послуги надані під час перебування на спрощеній системі оподаткування, а їх оплата — при переході на загальну систему оподаткування. У такій ситуації послуги не обкладаються ані ЄП, ані податком на прибуток (ПНП);

2) оплата за послуги отримана на спрощеній системі оподаткування, а надали такі послуги після переходу на загальну систему оподаткування. Тут маємо протилежну ситуацію — послуга обкладається двічі і ЄП, і ПНП.

Формально усе правильно, але погодьтесь, це несправедливо.

Аналогічний підхід контролери пропонували і щодо перехідних операцій з постачанням товарів на одній системі оподаткування, а оплатою на іншій (лист ДФСУ від 31.08.16 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-15 // «БТ», 2016, № 39, с. 4).

Крім того, податківці нагадали про порядок звітування. Після переходу з ЄП на загальну систему оподаткування незалежно від моменту такого переходу (з 1 січня поточного року або пізніше) слід подати декларацію з ПНП за річний податковий період. Тобто як новостворений платник.

У листі, що коментується, контролери не вимагають подавати два комплекти фінзвітності (за час перебування на спрощеній системі оподаткування і за поточний рік), як це вони зробили у вищезгаданому листі. Однак навряд чи вони відмовляться від такої ідеї. Тож це питання краще уточнити у своїх податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі