Теми статей
Обрати теми

Заявили бюджетне відшкодування = зменшився реєстраційний ліміт

У нас утворилося від’ємне значення ПДВ. Оскільки ця сума просто «тяглася» з періоду в період, було прийнято рішення заявити її як бюджетне відшкодування. У зв’язку з чим було подано відповідну заяву у складі поточної ПДВ-декларації. Проте вже в день подання ПДВ-звітності реєстраційний ліміт було зменшено на заявлену суму. Наслідок — тепер не можна зареєструвати в ЄРПН наявні податкові накладні. Чи правомірні дії податківців? І чи можна відмовитися від бюджетного відшкодування, аби поновити колишній реєстраційний ліміт?

У тому, що податківці зменшили реєстраційний ліміт платника ПДВ на суму заявленого ним бюджетного відшкодування вже в день отримання відповідної заяви, порушення немає. Адже фактично вони виконали вимоги п. 2001.3 ПКУ.

Так, згідно з цією нормою (а точніше, з розшифровкою показника ΣВідшкод) складова формули ΣВідшкод зменшує реєстраційний ліміт на суму ПДВ, заявлену платником до бюджетного відшкодування (з урахуванням сум коригувань, проведених за результатами перевірок). Тобто на суму ПДВ, зазначену платником ПДВ у додатках Д3 і Д4.

Підтверджує це і п. 9 Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Тому сперечатися з контролерами із цього приводу не має сенсу.

Якщо платнику ПДВ бракує реєстраційного ліміту (РЛ) для реєстрації в ЄРПН податкових накладних, можна вдатися до одного з таких способів ( п. 2001.3 ПКУ):

• почекати реєстрації в ЄРПН податкових накладних від постачальників (тоді РЛ збільшиться через складову ΣнаклОтр);

• поповнити ПДВ-рахунок живими грошима (через показник ΣПопРах).

Крім того, можна розглянути варіант відмови від сум, заявлених до бюджетного відшкодування (БВ). Але тут усе залежатиме від того, чи узгоджено суму БВ.

1. Якщо сума БВ узгоджена відмовитися від БВ не можна.

У категорії 101.16 ЗІР ДФСУ контролери говорять про те, що в цьому випадку платник ПДВ може лише змінити напрям отримання узгодженого БВ. Тобто:

• або отримати його на поточний рахунок,

• або спрямувати на сплату грошових зобов’язань за іншими платежами.

Таке право прописане в п. 200.12 ПКУ. А от повернути суми БВ до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (до ряд. 20.3) не можна, оскільки такої можливості ПКУ не передбачає. Та й відмову від БВ не можна розглядати як зміну напряму його використання.

2. Якщо сума БВ не узгоджена (не підтверджена перевіркою).

Тоді справді є реальна можливість відмовитися від БВ. Адже, навіть якщо контролери розпочали камеральну перевірку, ніхто не забороняє вам подати уточнюючий розрахунок і виправити допущені «помилки» (заборона на самовиправлення стосується лише документальних перевірок). Таке право дає вам п. 50.1 ПКУ.

Тоді суму БВ можна буде відобразити у ряд. 16.2 декларації за звітний період.

А ось із РЛ ситуація значно цікавіша. Адже якщо дотримуватися п. 2001.3 ПКУ, то складова ΣВідшкод може змінитися тільки в двох випадках:

• у момент подання платником ПДВ заяви на БВ (+);

• за результатами податкових перевірок (+/-).

Що ж виходить? Навіть подавши УР, РЛ уже не відновиш?

Не поспішайте засмучуватися! Згідно з п. 9 Порядку № 569 при розрахунку показника ΣВідшкод враховуються не лише дані ПДВ-декларацій, а ще й показники уточнюючих розрахунків, поданих до таких декларацій починаючи з липня / III кварталу 2015 року.

Тож фактично маєте реальні шанси відтворити розмір РЛ, який був у вас до подання заяви на БВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі