Теми статей
Обрати теми

Рахунок від водоканалу дає право на податковий кредит

Децюра Сергій
Підприємство отримало від водоканалу рахунок за користування водою. Сума, вказана в рахунку, була своєчасно cплачена. Вже минув граничний строк реєстрації податкової накладної (ПН) за цією операцією, а її і досі немає в ЄРПН. Чи можна включити до податкового кредиту суму ПДВ, вказану у рахунку, виставленому водоканалом?

ПН не єдиний документ, який дає право платнику ПДВ на податковий кредит (ПК). Перелік таких документів наведено у пп. «а» — «в» п. 201.11 ПКУ. До їх числа належить, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця ( п.п. «а» п. 201.11 ПКУ).

Рахунок, виставлений водоканалом, підпадає під поняття рахунку, оформленого за показниками приладів обліку. Тобто цей первинний документ дає право на ПК, але за умови, що в ньому буде вказано не тільки суму нарахованого платежу за воду і ПДВ, а також податковий номер продавця. Якщо всі ці реквізити присутні у вашому рахунку, то можете сміливо включити його до ПК.

При цьому вам слід пам’ятати, що:

1) за такою операцією ваш реєстраційний ліміт не збільшиться, бо він зростає тільки після реєстрації постачальником ПН в ЄРПН ( п. 2001.3 ПКУ);

2) суму ПДВ, вказану у рахунку, слід включати до складу ПК у періоді виникнення права на ПК. Адже правило про формування ПК протягом 365 днів працює тільки для ПН ( п. 198.6 ПКУ).

Якщо ви відразу не включили до складу ПК суму ПДВ на підставі рахунку водоканалу, то зробити це можна за допомогою уточнюючого розрахунку до періоду, в якому виникло таке право (з урахуванням строків давності — 1095 днів).

Такий підхід підтримують і податківці у категорії 101.14 ЗІР ДФСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі