Теми статей
Обрати теми

Демобілізація шостої «хвилі»: чи закінчився особливий період?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія
Указ Президента України від 26.09.16 р. № 411/2016 «Про звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних під час третьої черги часткової мобілізації відповідно до Указу Президента України від 14 січня 2015 року № 15»

Президент підписав Указ про демобілізацію військовослужбовців шостої «хвилі» мобілізації (третя черга осіб, мобілізованих згідно з Указом Президента України від 14.01.15 р. № 15). Це остання «хвиля» з числа осіб, мобілізованих у 2014 — 2015 роках. А отже, після їх демобілізації, що повинна закінчиться до кінця жовтня 2016 року, у зоні проведення АТО залишаться тільки особи, прийняті на військову службу за контрактом.

На вашому підприємстві є мобілізовані працівники, яких повинні демобілізувати відповідно до цього Указу? Тоді врахуйте таке.

Закінченням військової служби військовослужбовця вважають день виключення його зі списків особового складу військової частини (ч. 2 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII).

При цьому особи, звільнені з військової служби, зобов’язані в п’ятиденний строк прибути до районних (міських) військових комісаріатів для постановки на військовий облік. Цього вимагає ст. 26 зазначеного Закону.

Тільки після цього (тобто на наступний робочий день після постановки на військовий облік) працівник має право приступити, а роботодавець — допустити його до роботи.

Важливо! Час, необхідний для постановки на військовий облік, потрібно буде оплатити виходячи з середньої зарплати.

Дату, з якої працівник приступив до виконання своїх посадових обов’язків, слід зафіксувати в наказі (розпорядженні) з особового складу. З неї розпочнуться для працівника трудові будні.

Детальніше про дії роботодавця в разі демобілізації його працівника читайте в одному з найближчих номерів нашого журналу.

Але не тільки питаннями демобілізації цікавий цей Указ. З його появою вималювалася проблема особливого періоду. Адже саме до нього «прив’язані» трудові гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади та середнього заробітку «солдатам підприємства», установлені ч. 3 ст. 119 КЗпП. У чому полягає ця проблема?

Визначення особливого періоду дане в абз. 11 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про оборону України» від 06.12.91 р. № 1932-XII і абз. 5 ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII. Під ним слід розуміти період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

З роз’яснень Міноборони, наведених у листі від 01.10.15 р. № 322/2/8417, випливає, що особливий період настав в Україні з моменту оголошення Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.14 р. № 303/2014. Скасування особливого періоду буде проведено окремим Указом Президента України «Про демобілізацію» після стабілізації обстановки на сході України.

Після проведення відповідно до Указу Президента, що коментується, у вересні — жовтні 2016 року звільнень у запас мобілізованих планується, що служити залишаться тільки строковики та контрактники.

Чи означає це, що в Україні закінчився особливий період? Адже якщо немає мобілізованих, то й указу про їх демобілізацію не може бути.

За роз’ясненнями ми звернемося до Міноборони.

Зауважимо, що Указ Президента України від 26.09.16 р. № 411/2016 набирає чинності з дня його опублікування. На момент підготовки цього матеріалу опубліковано не було.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі