Теми статей
Обрати теми

Недопуск до перевірки: що загрожує платнику податків?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, податківці розповіли про наслідки недопуску контролерів до виїзної або фактичної перевірки. Нагадаємо, що відмовити контролерам суб’єкт господарювання має право лише у випадку, коли йому не пред’явили або не надіслали належним чином оформлених копій ( п. 81.1 ПКУ):

наказу та направлення на проведення перевірки;

службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки.

Податківці наголосили, що недопуск до перевірки за наявності законних підстав для її проведення може бути підставою для:

арешту майна, відмінного від коштів, платника податків на підставі рішення керівника (заступника керівника) органу ДФС, обґрунтованість якого повинна бути перевірена судом протягом 96 годин ( ст. 94 ПКУ);

• звернення до адмінсуду із позовом (поданням) про застосування арешту коштів на рахунках у банку платника податків ( п.п. 94.6.2 ПКУ).

Водночас оформити акт про результати виїзної перевірки у випадках недопуску до перевірки виключно на підставі податкових декларацій платника податків та інформації АІС «Податковий блок» перевіряючі не можуть. Річ у тім, що факти виявлених порушень мають викладатися в акті чітко, об’єктивно та повною мірою, з посиланнями на первинні або інші документи, які зафіксовані в обліку та підтверджують наявність зазначених фактів. А оскільки таких документів не було досліджено, то і підстав для оформлення акта немає.

Хоча контролери можуть провести документальну невиїзну перевірку такого платника, за умови наявності обставин для її проведення, визначених ст. 77 та 78 ПКУ, та з дотриманням вимог щодо її організації відповідно до ст. 79 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі