Теми статей
Обрати теми

Запит від контролерів без відповіді: чим це загрожує?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на три «гарячі» запитання щодо надання інформації податківцям на підставі їх запиту.

1. «Неякісний» запит контролерів. Якщо за результатами аналізу податкової інформації, що отримана від платників податків та міститься у їх базах даних, виявляються факти, які свідчать про порушення платником податків законодавства, то податківці мають повне право надіслати запит щодо такої інформації. Такий запит має бути оформлений відповідно до вимог п. 73.3 ПКУ, а саме в ньому мають бути вказані:

1) підстави для надіслання запиту відповідно до п. 73.3 ПКУ із зазначенням інформації, яка це підтверджує;

2) перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;

3) печатка контролюючого органу.

Контролери погоджуються: якщо не було законних підстав для направлення запиту або він оформлений з порушенням вказаних вимог, то відповідь на такий запит можна не надавати.

Водночас якщо недоліків в оформленні запиту не виявлено, то вам слід надати відповідь протягом 1 місяця з дня, що настає за днем надходження запиту (якщо інше не передбачено ПКУ). При цьому у відповіді слід вказати номер і дату запиту, на який надається відповідь, та інформацію, що запитується (п. 15 Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом, затвердженого постановою Кабміну від 27.12.10 р. № 1245).

2. Відмова — причина для перевірки. Податківці переконані: якщо платник податків відмовився надати їм інформацію на їх запит, то це може стати підставою для проведення позапланової перевірки. На це прямо вказує ст. 78 ПКУ.

Отже, якщо платник податку не надасть пояснень та документальних підтверджень у разі:

• виявлення податківцями недостовірності даних у податкових деклараціях ( пп. 78.1.1 та 78.1.4 ПКУ) — у цьому випадку проводиться документальна позапланова перевірка протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного запиту;

• отримання контролерами скарги від вашого контрагента про ненадання йому податкової чи акцизної накладної або про помилки при заповненні їх обов’язкових реквізитів.

Зауважимо: податківці промовчали про те, чи буде формальною причиною для перевірки відсутність відповіді на неправильно оформлений запит.

Звісно, якщо запит оформлено з порушенням вимог, передбачених ПКУ, то відсутність відповіді на нього не може бути підставою для перевірки, адже, по суті, «законного» запиту не було.

Водночас варто врахувати, що оцінка «якості» запиту та підстав для його направлення — це річ суб’єктивна. Тому радимо при отриманні неправильно оформленого запиту в будь-якому випадку відповісти на нього. У відповіді слід вказати на його неправильне оформлення. Цим ви «вб’єте двох зайців»: дасте формальну відповідь на запит і уникнете перевірки.

3. Відмова — не підтвердження порушень. Контролери погодились, що відмова від надання відповіді на запит не може бути підставою для встановлення факту порушення законодавства вашим контрагентом.

Дійсно. Підставами для висновків про порушення податкового законодавства можуть бути лише документи, податкова інформація, експертні висновки, судові рішення чи інші матеріали, які підтверджують здійснене порушення ( ст. 83 ПКУ), а не відсутність факту підтвердження інформації.

Тому лише фактичні докази, які документально підтверджені, а не відмова однієї із сторін правовідносин надати пояснення своїх дій дають право контролерам стверджувати, що особи (чи одна з осіб) допустили порушення і до них слід застосувати відповідні санкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі